[OL]4you na

Hasili žízeň v pivovaru

Do Holby se včera sjeli hasiči z regionu. Naštěstí nešlo o požár, ale zásah daleko příjemnější. Hasiči navštívili pivovar, aby se podívali do výroby a stejně tak je lákal přípitek Šerákem, který degustátoři nedávno vyhlásili Pivem roku 2015 i jeho ochutnávka s odborníky. Rozšířili tak počet návštěvníků, který letos zatím dosáhl na tři tisíce a to je zatím v posledních letech nejvíce.

Hasili žízeň v pivovaru

„Počet těch, kteří chtějí poznat tradiční výrobu piva roste.. Přijíždějí k nám z celé republiky, aby ochutnali Jeseníky a jejich Ryzí pivo z hor. Stále více lidí se zajímá o složení piva a jak mohou použité suroviny ovlivnit jeho vlastnosti. Ptají se nejen způsob výroby, ale také na přínos piva pro naše zdraví. Každopádně se u nás dovědí spoustu zajímavostí, které většinou jejich vztah k pivu dále prohloubí“ říká zkušený pivovarník i degustátor a ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka. Hasiče zaujala nejen samotná výroba, ale také vybavení provozů a pozornosti nemohlo ujít ani protipožární zabezpečení. Jako unikátní hodnotili hloubkové vrty přímo v areálu, ze kterých pivovar čerpá vlastní vodu pro výrobu piva. V Holbě si současně mohli prověřit svoji zdatnost, když přebírali obrovský 20 kg koš, plný půllitrů s Holbou Šerák a do připravených půllitrů si ho zkusili i sami načepovat.

Holba je jedním z pivovarů, kde můžete navštívit jednotlivé provozy a poznat tak skutečnou výrobu. Na varně vám mistr do malého žejdlíku natočí sladinu, vychutnáte si atmosféru ležáckého sklepa, kde jakoby se zastavil čas nebo vám učaruje přesná práce laborantek při manipulaci s pivovarskými kvasinkami, jejich uchovávání a také množení, které je základem pro správný průběh kvašení mladiny v kvasných kádích ve spilce. Recepturu vám tady sice neprozradí, ale zato je možné absolvovat odbornou degustaci a při ní se dovědět, jak dobré pivo poznat.

Zájem podívat se do pivovaru roste především v létě, kdy sem zavítá až 100 návštěvníků denně. Lákadlem není jen samotný pivovar, ale také jeho muzeum a posezení ve stylové Pivovarské restauraci u fortelně načepované Holby. V pivovaru mohou hosté dokonce i přespat v moderních apartmá s výhledem na areál a pivovarské rybníky.

Exkurze trvá necelou hodinu. Začíná se venkovní prohlídkou a poté, za dodržení přísných hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky, ležáckého sklepa i stáčírny. Většina návštěvníků si nenechá ujít oblíbenou degustaci, která nabízí možnost ochutnat všechny druhy Ryzího piva z hor a dovědět se více o klasické výrobě piva podle starých receptur. Na exkurzi je zapotřebí objednat se předem, telefonicky nebo písemně prostřednictvím webu.

reklama