[OL]4you na

KIKAFE: Jedinečnost chutí ukrytá v šálku

Bez poctivé nálože kávy by ráno nemělo ani zdaleka tak kouzelný podtón. Pokud stejně jako my v redakci toužíte po laskavém prostředí a roztančení smyslů chuťovou extází, pak neváhejte a spolu s námi zavítejte do výtečné pražírny Kikafe.

KIKAFE: Jedinečnost chutí ukrytá v šálku

Nacházíme se v Sokolské ulici, naproti na nás pomrkává průčelí kina Metropol. Času není nazbyt. Pod paží svíráme náš pracovní nástroj a klasicky pospícháme. V tom nás zastaví výrazná, sametová a silná vůně. Nasajeme tu vůni podruhé. Karamelově sytá, opojná. Pro nás to znamená jediné. Jsme tady správně a čeká nás příslib krásného dne. Pevně svíráme hrneček, tak akorát velký, v dlaních a bedlivě posloucháme. Příběh o tom, jak se může splnit sen v jedné vteřině, pokud zahodíte přebytečný strach za hlavu.

Začátky v pražírně aneb jedno espresso, prosím!

Dle slov samotné majitelky a baristky Kristýny Smudové – všechno bylo dílem náhody. Po studiu gymnázia ještě netušila, kam by měla směřovat a co by ji v životě lákalo, bavilo. Dopřála si rok pauzy na přemýšlení. „A abych se úplně neflákala, hledala jsem brigádu a zrovna se v Olomouci otevíralo Kafe Kodó. A byla to láska! Hned po prvním baristickém školení jsem věděla, že už chci připravovat kafe jinak, správně a zdravě a že se chci zdokonalovat.“ Psal se rok 2008 a tehdy samozřejmě ještě vůbec netušila, jak dlouhá cesta ji čeká a co se za 9 let přihodí. Postupně se vypracovala na pozici provozní kavárny, ale její srdce toužilo po vlastním projektu stále víc. „O tom mít vlastní kavárnu se mi ani nesnilo, natož mít vlastní pražírnu, ale šla jsem pořád dál a dál a měla touhu dělat tak moc věcí po svém, že začalo být těžké pracovat pro někoho jiného.“

V té době potkala Jakuba Fejtara, který byl v podobné životní fázi, nebál se jít do případného rizika a především měl rád kávu. „Tak jsme tady. Každý úplně jiný, ale přitom se respektujeme, obdivujeme dovednosti toho druhého a jsme kamarádi. Jsme KIKAFE a nějak to dává smysl.“

Společně se jim podařilo získat prostory v Sokolské ulici. Vše si zpočátku zařídili svépomocí a 11. 11. 2014 bylo KIKAFE slavnostně otevřeno. Rozhodně však v tomto podniku nehledejte tradiční kavárnu. „Jsme pražírna kávy s ochutnávkou. Nechtěli jsme být jen prodejna kávy, chtěli jsme se specializovat i na přípravu kávy tak, a aby zákazníci u nás mohli ochutnat kávu co nejprecizněji připravenou. A to se nám myslím i daří.“

Spadla lžička do kafíčka a příval kofeinu na potkání

I přestože na zákazníka nečeká pravé kavárenské posezení, je pražírna oblíbenou zastávkou pro mnoho milovníků kávy. „Je to mnohem osobitější než v kavárnách, ve kterých jsem dříve pracovala, a myslím, že jsme si to tak i s kolegou přáli, takže jsme za to moc rádi.“ Pražírnu navštěvují velmi rozmanité typy klientů, ale jedno mají společné: odcházejí vždy s úsměvem na rtech a s dobrou náladou. Ono to ani jinak nejde. „Vždycky říkám, že u kávy jsou jenom dobří lidé, ať jsou to zákazníci nebo kolegové z branže. Navštěvují nás opravdu báječní lidé, mají spoustu nadšení, chtějí se vzdělávat a všechno ochutnávat.“

A skutečně je z čeho vybírat. Do pražírny se dovážejí kávová zrna z celého světa. Většinou mají připraveno 10 až 12 druhů exkluzivní výběrové a komoditní kávy. Vše se řídí podle aktuálních sklizní. „Doporučila bych všem, aby začali více vnímat chutě v kávě, aby ochutnávali různé jednodruhové kávy, aby se naučili poznat správně připravené espresso a nebáli se kyselinky, ovocnosti, výraznosti, hořkosti a všech těch chutí, co se schovávají v šálku. Jednoduše aby rozvíjeli své chuťové pohárky a každé espresso pro ně byl jedinečný zážitek.“ 

Buďte si jisti, že návštěva se pro vás bude skutečně nezapomenutelným zážitkem. Především proto, že zde dbají na precizní přípravu již od samotného pražení. Konkurence je samozřejmě každý rok větší a je těžké vyniknout. To si uvědomují i v Kikafe. Mají však neskutečné nadšení, energii a chuť stále se zlepšovat. „Snažíme se. Jak v nejnovějších technologiích, tak i v nápojích – přes různé filtrované metody, studené přípravy, kávové drinky, limonády. Já se hlavně zabývám pražením a snažím se kávu pražit co nejjemněji a do největší sladkosti,“ vysvětluje Kristýna.

Můžete také otestovat a zhlédnout alternativní způsoby přípravy, jako je aeropress nebo drip. Ani jeden z majitelů neusíná na vavřínech a objíždí kavárny nejen v rámci České republiky.  „Zatím jsem jezdila jen po kavárnách okolních zemí – Berlín, Vídeň... Ale letos v březnu jsem konečně poprvé vyrazila na kávové plantáže na Kostariku, kde jsem si to zamilovala. Nejen kávu jako rostlinu, její třešně, ale i všechno okolo – lidi, jídlo, pohodu, hory, pláže, přírodu, opice a leguány.“ S úsměvem dodává, že to bylo čtrnáct velice podnětných dnů a určitě tuto oblast zase navštíví.

Místo protkané vůní pohody

Při popíjení lahodné, čerstvě upražené kávy se mimo jiné také dozvídáme, jak poznat kvalitní kávu. K samotnému posuzování kávy jako takové slouží nepřeberné množství parametrů. Obecně vzato je každé kávě přidělen tzv. rodokmen: to znamená oblast pěstování, farmu, jednotlivou odrůdu či zpracování. „A co je pro zákazníka určitě důležité – je na ní napsáno, kdy byla napražena! Určitě bych doporučovala kávu kupovat v menších pražírnách výběrové kávy, kde barista ví, s jakou surovinou pracuje, a umí to předat zákazníkovi.“

Pokud byste si i vy přáli odhalit tajemství správné přípravy kávy, máte možnost se to právě v Kikafe naučit pod vedením zkušených baristů. Po skončení školení vám bude vystaven čestný certifikát.

Na závěr nás zajímalo, jak probíhá klasický den v životě baristky a koho by do svého podniku nejradši pozvala: „Ráno se zkávuju při nastavování mlýnku. Ochutnám třeba osm káv, než najdu ten nejlepší recept pro přípravu, a jakmile ho najdu, tak se nemůžu dočkat zákazníků a kolegů, abych to s nimi mohla sdílet. Ráda bych pozvala Jaroslava Tučka z pražírny Doubleshot! Je to pro mě jedna z nejvýznamnějších kávových osobností, myslím, že jemu a jeho kolegům všichni vděčíme za třetí kávovou vlnu v Česku. Neuvěřitelně si vážím jejich práce.“

Cítíte to taky? Vůně kávy volá, tak se jí nebraňte a udělejte si procházku nebo výlet do KIKAFE a třeba se tam potkáme! Nebo v rámci Olomouckého dne kávy 27. května 2017 v kině Metropol.

Pražírna kávy KIKAFE

Kikafe je první a prozatím jediná pražírna svého druhu v Olomouci. V čele podniku stojí dva hnací motory – Kristýna Smudová a Jakub Fejtar. Znamenitou kávu si můžete vychutnat po cestě do práce každý všední den od 8.00 do 18.00 hodin na Sokolské 458/44. Více info na www.kikafe.cz

reklama