[OL]4you na

Olomoucká alchymie: Ochutnejte drinky od mága!

Kdo z dnešních třicátníků by si nepamatoval legendární seriál návštěvníci a jejich amarouny? Tabletku stačilo potřít jakousi pastou a během několika sekund vznikla rosolovitá kostka všemožných chutí. Vítejte v budoucnosti a pojďte s námi ochutnat „amarounové“ drinky do Buddy's!

Všichni o mně už dlouho vědí, že jsem ukázkový typ ženy: neskutečně zvědavá. Takže když jsem se dozvěděla, že v Buddy's Baru na Havlíčkově ulici (naproti olomoucké věznice) podávají drinky v podobě kaviáru nebo špaget, musela jsem tam naběhnout a vše ochutnat a vyzkoušet.

Měla jsem štěstí – provozní Roman Valinčič si na mě udělal čas a trpělivě mě zasvětil do progresivní mixologie. Jedná se o změnu textury (vnitřní struktura či složení) drinku. Co mě zarazilo hned na začátku, bylo, že se Roman vše naučil z YouTube. Připomnělo mi to událost z nedávné doby, kdy sociálními médii proběhlo inspirativní video o dívce, která se za 8 měsíců naučila dokonale tančit dubstep pouze z internetu. Dvanáctiletá Adilyn sama tvrdí, že je důkazem toho, že pokud pro něco žijete a jdete si za tím, dokážete opravdu všechno. A Roman v Buddy's Baru to jen potvrzuje.

Za barem pracuje už od dob vysoké školy, kdy začínal brigádně. Bavilo ho vytvářet drinky, které dobře vypadají a lidem chutnají. Bavilo ho komunikovat s hosty. Ve finále tedy nikoho nepřekvapilo, když si bar vybral jako svou práci na plný úvazek. A opět: bez kurzů, bez školení, vrhl se do barmanství po hlavě a s veškerou vášní. Stejně jako do barové mixologie. Vyhledal si informace, nakoupil suroviny a začal experimentovat: „Fascinovalo mě, jak je možné z tekutiny udělat kuličku. Mixologie mě totálně pohltila. Protože jsem takové drinky předtím nikdy neochutnal, nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Pak jsem byl nadšený, když se mi ,alchymie‘ dařila. Želé, kaviár či jiné skupenství drží tvar a přitom má stejné chuťové vlastnosti jako tekutý drink, na který jste zvyklí. Jen si jej vychutnáte v jiné formě, která vypadá zajímavěji,“ vypráví nadšeně sympatický barman.

První jednoduché recepty si našel na internetu a postupně se ,prokousal‘ přes náročnější drinky, které si dnes piluje a vymýšlí nové. Začal si psát i svou kuchařku s detailními recepturami, protože často záleží na desetinách gramů, aby byl výsledek dokonalý a chuť věrná. Jeho know-how není pouze ve vyzkoušených recepturách, ale také v provedení, v jakém předá finální drink zákazníkovi. Neustále hledá nové nápady a inspiraci.

Spolu s Romanem jsem měla možnost si několik drinků připravit (a pak i ochutnat!). Nejdřív jsem vytvářela okurkové kuličky připomínající kaviár, které jsou součástí ginu s tonikem. Ze začátku jsem měla strach, aby kuličky nebyly příliš velké nebo příliš malé. Pak jsem získala grif a jela jsem kuličky jednu jako druhou. Dalším drinkem byla piña colada. Příprava je vlastně stejná jako kdekoli jinde (zde jsem využila své zkušenosti z letních prázdninových brigád za barem),  jen ve finále využijete suchého ledu a hned máte drink ,Hrnečku, vař‘! Nejvíc mě asi bavila příprava špagety z Jägermeisteru, kterou jsem ve finále naaranžovala do spirály. A pak samozřejmě snědla!

Zajímalo mě, které z drinků jsou mezi hosty v Buddy's Baru nejpopulárnější... „Velmi oblíbený je například Cosmopolitan, který připravujeme v podobě atraktivní želé kostky. Někteří si zase rádi dávají Absolut vodku s jahodovým kaviárem právě pro ten pocit, když kuličky prasknou a vyteče z nich tekutina. Ti odvážnější se zase vrhnou na červa v tequilovém želé...“ popisuje chutě  zákazníků Roman Valinčič. 

Do řeči se dávám i s majitelem podniku, Vítkem Hradilem: „Jednou za dva tři měsíce míváme víkendové akce s mixologií, kdy můžete ochutnat nové drinky, které jsme připravili. Ta příští je zrovna 18. a 19. března 2016, tak přijďte ochutnat novinky. Jinak je progresivní mixologie nejlepší pro různé druhy oslav, party či firemní akce, protože se musí vše dopředu připravit. Můžeme nachystat i menu sestavené z několika různých drinků.“ Pro takové akce je koneckonců ideální i prostor tohoto nekuřáckého klubu v centru Olomouce. Kromě progresivní mixologie zde najdete také široké portfolio rumů, na které sem chodí i fajnšmekři. 

A tip za mě? Jestli plánujete nějaké důležité rande, objednejte si v Buddy's Baru pár amarounových drinků a máte napůl vyhráno! Nezapomeňte ale, že i když vypadají jako dezerty, obsah alkoholu je pořád stejný jako v jejich tekuté podobě!

Buddy's bar

Buddy's Bar ovšem není pouze experimentální prostor pro originální a netradiční drinky z barové mixologie. O víkendech zde rozvíří klubovou atmosféru DJ's a vy můžete tančit až do rána. Sportovní fanoušci klub znají zase díky sportovním přenosům, u kterých mohou s přáteli u pivka fandit svým oblíbeným hráčům třeba při Lize mistrů, hokeji a všech možných zápasech. A pokud se zrovna nic nehraje, hrát můžete vy – fotbálek! Milovníky třtinového pokladu nalákají degustační rumové večery s povídáním, na kterých se dozví něco o historii i zajímavé perličky z výroby. 

Buddy's Bar najdete na Havlíčkově ulici 11 a otevřeno mají denně od 16.00 hodin. Více informací najdete na Facebooku Buddys Bar & Music club

reklama