[OL]4you na

RECEPT: Čokoládový dort s kokosovým krémem a malinovo-borůvkovým želé

Máte rádi dorty? Odmítáte je však ze strachu, že vaše linie utrpí a vy se poté nenasoukáte do plavek? Tyto obavy hoďte za hlavu! Přinášíme vám recept na zdravý dezert plný netradičních chutí.

RECEPT: Čokoládový dort s kokosovým krémem a malinovo-borůvkovým želé

Vzpomínky na léto z mého dětství, to jsou především: čerstvé koláče s borůvkami a skořicovou drobenkou mé babičky a vůně posekané trávy. A taky... Hlavičky třešní cudně se červenající v korunách stromů, sladká chuť jahod a kus domácího chleba s tlustou vrstvou másla a rajčetem. A taky výlety, stanování a hodiny strávené na houpačce s knihami Astrid Lindgrenové.

Už jako malá holka jsem se pletla babičce v kuchyni pod nohama a sledovala tu kuchařskou alchymii. A byla nadšená, když jsem směla drobenkou „pocukrovat“ koláče, škrábat brambory nebo míchat rybízovou marmeládu. Tehdy jsem s vařečkou v ruce a v kostkované zástěrce měla neochvějný pocit, že jsem vládkyně celého světa. Dnes jsem už dospělá a vládnout celému světu by mě nebavilo. Mým královstvím se stala útulná kuchyň. Mám v ní svůj řád, pořádek, své zákoutí s řadou kuchařských knih.

Ráda bych vám v této rubrice postupně poodhalovala kouzla zdravého vaření a pečení. Hezky krůček po krůčku. A také vám ukážu, že vařit a péct se dá s úsměvem na rtech a s radostí v srdci.

A protože...  Onen čas prázdnin, léta a lenošení se k nám blíží mílovými skoky, zkraťte si čekání upečením chutného a zdravého dortu!

Korpus

Sypké suroviny:

  • 50 g bezlepkové mouky Jizerka
  • 50 g mouky z bezlepkových ovesných vloček
  • 25 g kakaa
  • 1 ČL skořice
  • 5 PL datlového sirupu
  • 1 ČL kypřícího prášku bez fosfátů

Mokré suroviny:

  • 1 PL meruňkových povidel bez cukru
  • 1 PL chia semínek plus 3 PL vody
  • 3 PL kokosového oleje
  • 125 ml rýžového mléka

Postup:

  1. Do mísy nasypte veškeré suché ingredience. Vařečkou jemně zamíchejte.
  2. Nyní je potřeba připravit si chia gel. Do chia semínek přidejte 3 PL vody a nechejte cca 10 minut nabobtnat. Mezitím v druhé míse prošlehejte všechny mokré suroviny.
  3. Poté do mokré směsi postupně přisypávejte suchou. Vymíchejte hladké těsto. Dno koláčové či dortové formy vystelte pečícím papírem, boky vytřete kokosovým olejem a vysypejte strouhaným kokosem.
  4. Pečte při 180 stupních 25 minut. Proveďte test špejlí, pokud na dřívko neulpívá těsto – korpus je hotov.

Kokosové máslo:

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 2 PL kokosového oleje
  • 4 PL ztuhlého kokosového mléka
  • 1 ČL BIO citronové kůry

Postup:

Všechny suroviny nasypejte do výkonného mixéru s noži ve tvaru S a mixujte. Kokos se se po zhruba 4 minutách zcela rozmělní a stane se z něj homogenní hmota – máslo. Dle chuti můžete ještě přisladit.

Malinovo- borůvkové želé:

  • ½ hrnku malin
  • ½ hrnku borůvek
  • 2 PL chia semínek
  • 1 PL agar agaru
  • dle potřeby na doslazení datlový sirup

Postup:

Všechno ovoce tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré. Dejte svařit do hrnce, podlijte trochou vody. Chvílí provařte, nakonec přisypejte chia semínka a agar. Vařte ještě 3 minuty a poté odstavte z plotýnky.

Následuje kompletace dortu. Na zchladlý korpus namažte kokosový krém a poté přelijte ovocné želé. Nechejte v lednici ztuhnout – nejlépe přes noc.

Doporučená konzumace dortu: Zaujmout pohodlnou polohu na lehátku, po ruce mít řádně vychlazenou mátovou limonádu a dezert ujídat velkou lžící  do posledního drobečku.

Krásný a především chutný začátek léta všem!

reklama