[OL]4you na

RECEPT: Polévka ze zelené dýně Hokkaido

Jednoduchá polévka z poněkud méně tradiční zelené dýně Hokkaido, která je velmi chutná a především zdravá a bohatá na vitaminy. Pokud neseženete zelenou odrůdu, nevadí, výborná bude i z klasické oranžové, která se běžně prodává ve všech obchodech.

RECEPT: Polévka ze zelené dýně Hokkaido
ⓒ Gabriela Kodysová
  • ¾ očištěné dýně
  • 1 až 2 mrkve
  • 1 kostka Maggi bujónu (pro vegetariány zvolíme zeleninový bujón)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst petržele
  • špetka soli
  • pepř, chilli koření, muškátový oříšek – dle chuti (cca ½ lžičky)
  • olej

Dýni si omyjte a podélně rozpůlte. Očistěte ji od zrníček a vnitřní dužiny, loupat slupku není potřeba. Poté ji pokrájejte na kostky, vzhledem k velikosti dýně stačí zhruba ¾.  Na oleji si zpěňte cibuli pokrájenou nadrobno, když vám začne růžovět, přidejte kostky dýně a krátce osmahněte. Následně zalijte vodou, aby všechna dýně byla pod její hladinou. Přidejte pokrájenou jednu větší nebo dvě menší mrkve a plnou hrst petržele. Pouze lehce osolte a opepřete, ideálně čerstvě namletým pepřem z mlýnku, a dochuťte chilli kořením a muškátovým oříškem. Zde záleží na vaší chuti, muškátový oříšek polévku krásně provoní, u chilli opatrně, pokud nemáte rádi ostrá jídla. Při varu vhoďte do směsi kostku bujónu a dva stroužky česneku a vše nechejte vařit, dokud vám zelenina nezměkne. Na závěr rozmixujte polévku nahrubo, nikoliv na jemný krém. Chuti se vám krásně prolnou a v talíři budete i přesto mít kousky zeleniny.

Přejeme dobrou chuť!

reklama