[OL]4you na

Ristorante Pollo – Restaurace, kam jezdí (nejen) na meníčka celá Olomouc

Před šesti lety to byla malá rozvozová pizzerie. Když se ale po třech letech nabídla možnost rozšíření stávajícího provozu i pro posezení, majitelé neváhali. A tak vzniklo Ristorante Pollo.

Ristorante Pollo – Restaurace, kam jezdí (nejen) na meníčka celá Olomouc
ⓒ Lukáš Navara / www.navarafoto.cz

Do Ristorante Pollo chodí naše redakce už několik let. Možná od samotného otevření restaurace. A vsadíme se, že jste o nich slyšeli i vy. I když se lokalita na Tabulovém vrchu nejeví jako příliš atraktivní, svou jistou pozici mezi olomouckými restauracemi mají zaslouženě. S majiteli tohoto podniku, kam se (nejen) na obědová menu sjíždí lidé z celé Olomouce (dokonce i z Hodolan či Chválkovic), jsme si povídali o jejich začátcích...

První pizzu ochutnal Přemek Horáček někdy po revoluci, když se začalo jezdit za hranice. V té době byly v časopisech recepty na „buchtové“ pizzy pečené na plechu a v žádné rodině taky nesměla chybět alespoň jedna mražená... Tehdy ale ještě Přemek nevěděl, jak blízko k ní (a celkově k italské kuchyni) bude mít. „Pracoval jsem v brněnské pobočce velké firmy a byl po několika letech už totálně vyhořelý. Potřeboval jsem změnu. Když se tedy ozval kamarád s nabídkou práce do jeho podniku na rozvoz pizzy v Olomouci, neváhal jsem ani minutu a skočil do toho,“ prozrazuje sympatický majitel. „Prošel jsem si vším od základu – nejdřív jsem pizzu rozvážel a pak jsem se dostal i k její výrobě. Díky kamarádovi jsem tak v sobě našel obrovskou vášeň pro pizzu a fungoval tam několik let,“ dodává Přemek Horáček. Tehdy s ním pracovala i jeho přítelkyně Jana, která vystudovala hotelovou školu a otevřít si někdy restauraci byl její dávný sen. 

Sen o vlastním businessu

„Časem jsme se ale oba chtěli odprostit od zaměstnaneckého poměru a rozhodli jsme se otevřít si svou vlastní provozovnu. Šli jsme do toho sami ve dvou – vzali jsme rodinné úspory, nakoupili technologie a začali jsme úplně od píky. Naše hlavní motivace byla, abychom se mohli svobodně sami rozhodovat o naší budoucnosti. Začali jsme tím, že jsme otevřeli až do půl dvanácté v noci i ve všední dny, což tenkrát neměl nikdo,“ popisuje jejich začátky Přemek.

„První týdny jsme byli rádi za každou objednávku a i když už po deváté večer nikdo nezavolal, vydrželi jsme i za cenu obrovské únavy až do nočních hodin,“ dodává Jana, dnes již Přemkova manželka. 

„Hnala nás obrovská touha dosáhnout cíle, který jsme si vytyčili. Někdy jsme i mezi objednávkami usnuli přímo v pizzerii. Neměli jsme prostředky, abychom si mohli dovolit zaplatit dalšího člověka, takže jsme veškerou práci pokrývali vlastními silami.“

I přesto Přemek s Janou začali žít svůj sen – při vyhledávání dodavatelů se snažili volit hlavně kvalitní suroviny a výrobky – a to byl možná  také důvod, proč si jejich pizzu zákazníci tolik oblíbili. „Chtěli jsme klientům nabídnout, aby si mohli vybrat z opravdu dobrých surovin.“ A kvalitní suroviny jsou prioritou v Ristorante Pollo dodnes.

Pizza na talíř

Tři roky pizzu pekli a rozváželi, než se naskytla možnost rozšířit prostory o místa k sezení a pracovitý pár tuto výzvu přijal. Chtěli jejich už oblíbenou pizzu servírovat i na talíř a do budoucna přidat i pár dalších italských jídel. Zároveň v tu chvíli Horáčkovi očekávali svého prvního potomka: „Říkali jsme si, že jsme mohli s dítětem počkat, když chceme tu restauraci, ale nakonec se vše perfektně zvládlo.“ 

Meníčkový fenomén

Když se rozjížděla restaurace, uvažovali manželé Horáčkovi, na co dalšího kromě pizzy nalákat klienty. Obědová menu se nabízela na každém rohu, ale ani oni sami nevěděli, kam konkrétně na dobrý oběd zajít. Restaurace mezi sebou bojovaly cenovou politikou. „My jsme se rozhodli, že uděláme meníčka kvalitnější a lepší než jinde. Začali jsme používat lepší suroviny a maso z regionálních chovů. A hlavně jsme měli štěstí na kvalitního kuchaře, kterého máme dodnes. Zákazníky to přesvědčilo o tom, že se vyplatí připlatit si třeba o 20 Kč víc,“ prozrazuje Přemek a vzpomíná, jak byli nadšení, když se lidé na meníčka začali vracet a sjíždět opravdu z celé Olomouce. Restaurace pomalu praskala ve švech, proto přišel po roce další krok – zvětšení prostoru a kapacity o dalších 30 míst. Poté ještě zahrádka... V dnešní době má Ristorante Pollo kapacitu 70 míst uvnitř restaurace a 50 na zahrádce. Ta se ještě bude zastřešovat ze stran, aby hosté mohli posedět déle na čerstvém vzduchu.

Z obyčejného rozvozu pizzy se tak pro Přemka a Janu stala jízda v rozjetém vlaku, kterou si ovšem oba dva neskutečně užívají. Je úžasně motivující poslouchat, jak mluví o dalších krocích, na co se chystají a co vše v restauraci plánují zvelebovat. O dovolené ovšem nepadá ani slovo – veškeré výdělky jdou zpět do investic a zlepšování. „Neusnout na vavřínech – to je takové naše motto, které nás žene dopředu. Pořád něco vymýšlíme,“ dodává Jana. 

Dokonalá souhra

Mohlo by se zdát, že když spolu Přemek a Jana pracovali v několika předchozích zaměstnáních, zároveň byli pár a trávili spolu 24 hodin denně, musela se někdy objevit ponorková nemoc... „My vlastně ani neumíme být bez sebe,“ říká Přemek a vysvětluje, jak byli zvyklí spolupracovat dříve: „Domluvili jsme se vždy každý na svých úkolech, a těch se drželi. V tom stále pokračujeme a do toho se věnujeme dnes už dvěma dcerám, které nám dělají radost a nabíjí nás k další práci.“ 

Jana stále pomáhá s roznosem obědových jídel, nezbytnou administrativou a Přemka můžete nalézt často za restauračním barem nebo při rozhovoru se stálými zákazníky. 

„Po rozjezdu restaurace jsme hledali dalšího kuchaře, který by nám vyhovoval, ale bylo těžké ho najít. Tak jsem naskočil na půl roku jako kuchař a začal vařit na druhé směně. Stejně tak i manželka vyplnila místo další servírky. Naštěstí jsme nakonec našli další schopné členy do týmu a začali se rozvíjet,“ vzpomíná Přemek. 

Dnes restaurace nabízí nejen polední menu, ale i večeře hlavně v italském stylu – kvalitní těstoviny, pizzu, saláty a například i netradiční hovězí tatarák v italské úpravě.

A já musím přiznat, že se tady cítím opravdu dobře. Dokonce mě v Ristorante Pollo můžete často před uzávěrkou potkat, jak dopisuji poslední stránky, abyste měli co číst. Chodím sem za kreativní atmosférou, vynikající pizzou a italským vínem. Ovšem už teď se těším na nový podzimní jídelní lístek a další novinky, které pro vás Horáčkovi připravují... 

Ristorante Pollo

Ristorante Pollo funguje v ulici Na Tabulovém vrchu 1304/4 již 6 let – začínalo to rozvozem pizzy, poté se otevřela samotná restaurace a postupně se zvyšovala kapacita míst. Nyní se připravuje zastřešení zahrádky tak, abyste si pobyt „venku“ mohli vychutnat i v chladnějších měsících, ale přesto v teple. 

Každý den si zde můžete vybrat z několika nabídek denního menu, ale i ze stálého jídelního lístku.  Více info najdete na www.ristorantepollo.cz

reklama