Kompostování je IN

K důslednému třídění odpadu, odběru biobedýnek od malých farmářů přibyl další trend – chov žížal v domácích kompostérech. Umí totiž zlikvidovat veškerý bioodpad z vaší domácnosti.

Hana Došlová

Domácí kompostování je celosvětovým hitem. Přispějete k likvidaci odpadu a získáte kvalitní hnojivo pro vaše rostliny. Navíc budete mít skvělý pocit, že děláte něco užitečného pro naší planetu. Právě organický odpad, především zbytky ovoce a zeleniny, tvoří hlavní část komunálního odpadu. Na skládce během rozkládání vyprodukují nemalé množství skleníkových plynů, konkrétně metanu.

K úspěšnému začátku vám stačí vermikompostér. Když vyberete stylový, nemusíte řešit absenci nebo malou velikost balkonu. Přeměnu bioodpadu totiž zvládnete jednoduše i uprostřed obýváku. Vermikompostér Urbalive značky z Vysočiny Plastia bude přesně odpovídat náročným požadavkům. Byl vytvořen s maximálním důrazem na estetiku předním českým architektem a designérem prof. ak. arch. Jiří Pelclem, tak aby se stal chloubou vašeho domova. Honosí se oceněním Red Dot Design Award a Good Design, a vy ho seženete na webu zemito.cz.

Pak už si stačí sehnat větší množství žížal. Sice byste se mohli pokusit nachytat nějaké po dešti na ulici nebo ve velkém zahradním kompostu, ale my doporučujeme pořídit si speciální vyšlechtěné Kalifornské žížaly na internetu nebo přímo u sousedů na mapě komunitních zahrad a kompostérů. Kalifornské žížaly umí vytvořit kompost z hromady odpadků během tří měsíců, za den totiž zvládnou zkonzumovat potravu o hmotnosti 50 až 100 % své tělesné váhy. Těm českým by to trvalo jednou tak dlouho.

Na žížaly nespěchejte, nezahlcujte je potravou hned od počátku.
Počkejte, až začnou odpad zpracovávat rychleji.
Poté je můžete krmit častěji.

Pak už stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel: přirozeně provzdušňovat kontejner pravidelným vsypáváním odpadu do vrchní části kompostéru, udržovat tmu pečlivým zavíráním víka a stálou teplotu kolem 20 °C. Aby se vstřebala přebytečná voda, k organickému odpadu (zeleninové a ovocné slupky) bohatému na dusík, je třeba přidat odpad s obsahem uhlíku, to jsou například kartony od vajec. Vyvážený poměr uhlíku a dusíku výrazně přispěje k úspěšné tvorbě kompostu. Kompostovat můžete papírové kávové filtry, zbytky vařené zeleniny, rozdrcené vaječné skořápky, papírové ubrousky, navlhčenou papírovou lepenku, suché pečivo, zbytky pokojových a venkovních rostlin, kávovou sedlinu a čajové lístky. V přírodních čajových sáčcích se žížaly často a rády rozmnožují. Důležité je vyhnout se citrusům, zázvoru, koření, masu, kostem, mléčným výrobkům, odpadu z ryb i tukům. Předejdete nežádoucím pachům a váš organický odpad se promění ve vysoce kvalitní, přírodní hnojivo s příjemnou zemitou vůní.

Ze začátku kompostování nevhazujte košťálové zbytky
zeleniny a slupky od brambor.
Malý počet žížal nemůže svými enzymy kompost rozložit
a tyto zbytky by pak mohly začít hnít či zapáchat.

Po dvou až třech týdnech bude proces rozkladu v plném proudu. A o tři měsíce později budete mít svou první várku domácího kompostu. Hnojivo – žížalí čaj bude vyživený o minerální látky, enzymy a další živiny. Exkrementy žížal v sobě obsahují hormony stimulující růst a volné aminokyseliny zvyšující růst rostlin. Vaše rostliny, bylinky i pěstovaná zelenina budou zdravější a bez nemocí.

Kompost neprohrabujte.
Udělali byste žížalám zmatek v jejich domově
a v umístění vajíček. Pouze když bude kompost příliš vlhký
nebo málo provzdušněný, ho lehce prohrábněte.

Pamatujte, že správné vermikompostování nezapáchá. Pokud ano, někde se stala chyba. Zkontrolujte správnou vlhkost, teplotu, dostatek vzduchu, zda jsou žížaly při životě, komost neplesniví, nebo zda jse v nádobě nenachází nevhodný odpad. Nejčastějším důvodem bývá velké množství organických zbytků, který žížaly nestačily zpracovat. Nahromaděné organické zbytky zvyšují vlhkost substrátu, který potom hnije a zapáchá. Odstaňte všechny špatné kusy odpadu, a nebo začněte znovu ve vymytém vermikompostéru spolu s vybranými žížalami z vermikompostu.

 

#kompostování #lifestyle

reklama

Shakespearovské léto 2020 | Divadelní open-air festival | 9. - 19. srpna PEARL DESIGN
Další články