Festival Vinaři s Davidem Kollerem a Romanem Paulusem na Šantovce

Výjimečná moravská vinařství, cimbálová hudba, sommeliérské kurzy, degustace s Romanem Paulusem a koncert Davida Kollera! To vše zažijete na olomoucké Šantovce ve dnech 9. a 10. července.

Hana Došlová

Jste-li milovníci vína, na dny 9. a 10. července si nic neplánujte. Čeká vás totiž skutečně pořádně našlapaný a atraktivní program, který nemůže propásnout žádný fanoušek folklóru jižní Moravy. Festival Vinaři na Šantovce totiž přináší do Olomouce kouzlo vinařského světa. Představí se vám špičková vinařství s velkou dávkou toho nejlepšího ze své produkce. Zúčastníte se edukačních sommeliérských workshopů, které vám přiblíží základy degustace vín a vinařskou kulturu. Jak správně párovat vína s jídly se naučíte na degustační večeři s Romanem Paulusem. Po celou dobu trvání akce bude hrát tradiční cimbálová hudba. V sobotu festival vyvrcholí koncertem legendárního hudebníka Davida Kollera.

Vybírat si budete z pestré nabídky kvalitních vín, která budou reprezentovat rozdílné vinařské styly, oblasti a různorodý terroir – tedy odraz půdních a přírodních specifik, ve kterých jednotlivá vína vznikala. Ochutnáte nejen skvělá moravská bílá vína, ale také červená vína od vinařů, kteří se specializují na modré odrůdy. Na akci se představí vinařství Sonberk, Vinselekt Michlovský, Stávek, Orisek, Kadrnka, Reisten, Kolby, Salay, Obelisk, Jedlička, Václav a Soška.

„Výběr vinařství je skutečně unikátní. Některá z těchto vinařství se mohou pyšnit tituly vinař roku. Pro hosty budou připraveny také zahraniční vína, neboť na akci bude přítomno vinařství Escot, které pochází z francouzského Bordeaux. Jejich vína zaručeně potěší milovníky hutných červených vín. Pro osvěžení bude přítomen také stánek s italským proseccem, který je oblíbeným italským šumivým nápojem,“ říká mluvčí galerie a organizátor akce Petr Hlávka.

Pokud preferujete pro konzumaci spíše pivo, budete mít příležitost navštívit speciální pivní zónu, kde naleznete mikulovské pivovary Mamut a Wild creatures. Poslední zmíněný produkuje spontánně kvašená piva typu lambic, který se vyrábí s příměsí hroznů. Z lokálních pivovarů bude přítomen Sternbeer, který získal oblibu během Festivalu minipivovarů.

V rámci akce bude možné přihlásit se do speciálních vinných workshopů. První typ kurzu bude věnován sommeliérství, tedy správnému skladování, teplotě servírování, výběru sklenic a celkově základům degustování. Druhý typ kurzu bude probíhat pod taktovkou kuchaře Romana Pauluse, který připravil degustační menu párované na míru k vybraným vínům. „Hosté se mohou těšit na šestichodové menu, které nabídne zajímavé propojení chutí kvalitního vína a jídla. Ochutnáme například daňka s pohankou a červenou řepou párované s nazrálou frankovkou, uzeného pstruha s korpulentním ryzlinkem vlašským či melounovou polévku se spontánně kvašeným pivem,“ říká Roman Paulus.

K dobrému vínu bude možné ve FunParku ochutnat také dobroty ze stánku Maso v housce, který nabízí grilované speciality připravované metodou low&slow. K mání budou také burgery v baru Jack Daniel's, slané a sladké palačinky, paštiky, tyrolské klobásky a sýry.

Program akce najdete zde.

Vstup na festival je zdarma. Vstupenky na koncert Davida Kollera zakoupíte zde. Vstupenky na sommeliérský kurz a degustační večer s Romanem Paulusem objednávejte na telefonním čísle 723 178 795.

#olomouc

reklama

Další články