[OL]4you na

Kleiner Distillery: V hřejivé náruči s příchutí pálenky

Kvalitní alkohol patřil odjakživa mezi neoddělitelný komponent všech společenských akcí. Nabízí se pouze otázka, jak rozluštit skutečnou kvalitu... To a mnohem více odhalíte v exkluzivním rozhovoru s majitelem Kleiner Distillery.

Kleiner Distillery: V hřejivé náruči s příchutí pálenky

Takřka první věc, kterou každý turista zažije bezprostředně poté, co se ocitne v přátelské atmosféře Moravy, je setkání se zdejším alkoholem. Velice důvěrné a blízké seznámení. Na Moravě se totiž umí pálit, a to nejen čarodějnice koncem dubna. Řeč je především o lahodných pálenkách všeho druhu. My jsme měli tu čest a vyzpovídali jsme pro vás Honzu Kleinera, majitele žešovské výrobny pálenky. Od samého začátku svého podnikání se rozhodl vzít otěže do vlastních rukou a dělat vše srdcem a s náležitou pokorou.

Trpělivost pálenku přináší aneb 1365 dní dlouhá cesta

Za prvotním impulsem založit rodinnou firmu stála silná touha vytvořit svůj originální produkt. „Stále další lidé přicházejí na chuť lahodnému opojení těla i duše, když si po celodenním shonu dopřejí kalíšek dobré pálenky, té nejlepší – totiž té z vlastní zahrady. Navíc, jak rostou ceny alkoholu v obchodech, je i snazší pochopit, že nechat si v nejbližší pálenici vypálit kvas ze svého ovoce je ekonomicky velmi dobrý počin.“

Kvalita i množství pálenky se samozřejmě odvíjí od úrody. Jsou roky bohaté, ale i takové, kdy si pěstitel odnese ze zahrady pouze pár švestek. Přesto se majitelé Kleiner Distillery rozhodli hodit obavy za hlavu a začali shánět dostatečné množství informací o možných alternativách. A záhy zjistili, že pokud člověk po něčem opravdu silně touží a jde si za tím, vyjde to.

Společnost, tak jak ji zákazníci navštěvují v současné době, funguje už od roku 2002. Probojovali se těžkými začátky a nenechali se odradit prvotními nezdary. „Postupně jsme se s manželkou zdokonalovali a musím říci, že s obrovským nárůstem klientů, pro které zpracujete ročně 900.000 litrů kvasu, to šlo trochu snadněji.“ V tomto případě to znamená až 6000 klientů a destilátů v jednom roce. Pro úplnou představu – oproti běžným lihovarům je to suverénní náskok pomyslných 3000 let. „Nestačí pouze koupit destilační zařízení – je k tomu potřeba hlavně letitá praxe a tisíce vydestilovaných kvasů.“

Samotná podstata prémiové chuti spočívá ve vysokém stupni kvality, na kterém se podílí pečlivý výběr ovoce ruku v ruce se správným průběhem kvašení za pomoci nejmodernější technologie. K celkové kvalitě přispívá nespočet faktorů, mezi ty nejvýznamnější patří kvalitní jednoodrůdové ovoce spolu s příznivými povětrnostními podmínkami. Důležité je také dopřát kvasu dostatek času a nechvátat. „Náš čas k dokonalosti je přesně 1365 dní.“

Jiskra a šmrnc v každé kapce

Na doporučení pana Kleinera by zákazníci, kteří nemají s pálenkami příliš velké zkušenosti, mohli pro rozjezd z jejich portfolia vyzkoušet jednoznačně Silver Plum. Jedná se o destilát z jednoodrůdového ovoce, které je fermentováno a destilováno bez pecek za pomocí tzv. trojstupňové destilace. Silver Plum nabízí svěží a elegantní aroma se sladce jemným nádechem mandlí.

„V těsném závěsu boduje také odpeckovaná višeň z roku 2007. Neustále zraje v sudech po Oloroso Sherry v našem sklepení. Vůni má ovocnou a sladkou. V chuti je cítit vanilka, skořice a lehce mandle. Neustále se charakteristicky vyvíjí. Je úžasné veškerou výrobu sledovat a ochutnávat zároveň. Jen doufám, že také něco uchovám pro naše zákazníky.“

V roce 2016 získala rodinná pálenice Kleiner bronzovou medaili v prestižní mezinárodní soutěži  konané v San Francisku. Umístili se s destilátem Wild Pin a nás samozřejmě zajímalo, v čem tkví ona unikátnost. „Dá se s nadsázkou říct, že výjimečná péče o sběr lokálních zdrojových surovin, způsob kvašení, pálení a následné skladování v kameninových nádobách nebo dřevěných sudech je svým způsobem rehabilitací pověsti, jakou dnes má více méně prosté pití, tedy slivovice.“

Vymazlený design a chuť první třídy

Veškeré produkty Kleiner Distillery jsou nabízeny ve vysoce stylových lahvích a na první dobrou má zákazník pocit, že se mu do rukou dostal spíše nový prototyp parfému Coco Chanel. Neotřelý design a hravost jednotlivých pálenek zaručují nezapomenutelný zážitek pro všechny, kteří si jej dopřejí. „O podobě lahví pro naše produkty jsme měli určitou představu a ve spolupráci s naším kamarádem Petrem Matlochou vznikl konečný design lahví, jak je dnes znáte: čistota, elegance a jednoduchost.“

Celá rodina Kleinerů pracuje v dokonalém souznění. Každý z členů má přesně stanovenou svou roli a ví, co se od něj očekává. „Můj post vyžaduje péči o správný průběh 9měsíční fermentace. Je to něco jako těhotenské období. Moje žena Růženka je na základě svého (lety vytříbeného) know-how hlavním ochutnávačem a odborníkem na odlišení správných chutí, vůní a kvalit pálenky.“ O veškeré administrativní činnosti se poctivě stará babička.

Honza Kleiner si s pokorou také váží práce i jiných výrobců, ať už tuzemských či zahraničních: „Například můj kamarád a úžasný kolega z branže – Jarda Ledajaks z Lihovaru Poněšice. Neznám nikoho jiného, kdo umí vyrobit tak kvalitní lahodné likéry, jako on sám. Jeho ořechovka je nepřekonatelná. Zmínit musím také dovednost úspěšného výrobce ovocných pálenek Aliose Göllese z Rakouska. Mým osobním velkým vzorem je Carlo Gobetti z Itálie.“

Degustační sklep

Lihovar i pěstitelská palírna Kleiner v Žešově u Prostějova se dříve nacházely v jednom objektu. Nově jsou tyto části od sebe separovány – palírna je úplně mimo zónu a v objektu zůstaly jen prostory, které se upravily pouze na degustační. Kapacita pro komfortní posezení nabízí 12-15 míst. „Smyslem degustačního sklepa je, aby si zde klienti mohli vychutnat různé limitované edice našich pálenek, které se běžně nedají koupit. Samozřejmě v propojení s dobrým jídlem, nějakými doutníky a příjemnou rodinnou atmosférou.“

V dnešní době je stále víc a víc výrobců všech možných destilátů, ale Honza Kleiner jede pořád ve svých kolejích: prioritu vidí v autenticitě a poctivosti svých produktů. Díky tomu v jeho palírně vznikají opravdu exkluzivní kousky, často právě v omezeném množství limitovaných edic. Závisí totiž na ovoci – zda a kolik se ho urodí. „Lidé potřebují pochopit, jaký je rozdíl mezi výrobci: jak a co dělá ten, který je v reklamě vidět všude, a co dělá jiný, který třeba vidět tolik není. Proto se těšíme, že díky degustačnímu sklepu dáme lidem možnost, aby za námi mohli přijet, poslechnout si, jak vyrábíme naše destiláty právě v Žešově, a degustovat.“

Wild Sherry a její úspěchy

Loni vyhrála Kleiner Distillery na mezinárodní prestižní soutěži exkluzivních destilátů v San Francisku bronzovou medaili s divokým špendlíkem, letos do světa vyslali divokou višeň, tedy Wild Sherry. Ta se tentokrát vrátila rovnou se stříbrem. „Jedná se o desetiletou višeň destilovanou v roce 2007, která doposud zraje u nás ve sklepě. K zákazníkům se dostane teď v průběhu podzimu. Tato šarže byla původně zamýšlená jen pro švýcarský trh, protože ve Švýcarsku višně a třešně milují (na našem trhu většinou dominuje slivovice, meruňkovice a hruškovice). Ovšem nedostali jsme se k produkci, a tak nám višeň ležela v kameninách. Růženka pak navrhla, že bychom ji mohli zkusit zase poslat na soutěž do San Franciska – a ona se chytla! Stejnou šarži z roku 2007 jsme uložili také do sudu po Oloroso Sherry. Vzniká tak jedinečná edice, která není opakovatelná – bude jen teď, dokud se nerozprodá.“

Višeň z Kleiner Distillery se připravuje ve třech provedeních: bude čirá, ze sudu po Oloroso Sherry a ze sudu po koňaku. K dispozici bude i v celém setu všech tří variant. Pokud vás tedy višeň z produkce rodinné destilérky Honzy Kleinera láká, moc dlouho neváhejte. Limitovaná edice bude obsahovat jen zhruba 3000 lahví. My v redakci se už těšíme, až ji budeme moci ochutnat – třeba právě v degustačním sklepě v Žešově u Prostějova, za vyprávění manželů Kleinerových o jejich příjemně aromatickém koníčku...  

Kleiner Distillery

Rodinný podnik působící v Žešově u Prostějova vznikl v roce 2002. Za 15 let své profesní existence se dokázal vyšplhat na přední příčky a získat přes 150 000 spokojených zákazníků. Kvalitní pálenku vyrábí nejčastěji z meruněk, višní, špendlíků nebo regionálních švestek. S pestrým sortimentem se můžete setkat v řadě znamenitých podniků napříč Českou republikou. Více informací najdete na www.distillerykleiner.cz

reklama