Letní grilování, aneb co na oheň

Grilování a opékání patří k létu podobně jako slunce a koupání. Jak si ho užít, co dát na oheň a co můžeme udělat pro zdravější způsob grilování?

Hana Došlová

Zdraví na prvním místě
Všeho moc škodí a škodí i moc málo, to je přesná definice grilování, respektive délky opékání potravin. Maso by mělo být vždy dostatečně propečené, to ostatní jako třeba zelenina jen prohřáté. Zároveň nic nepřepékejte, a už vůbec nepřipalujte. Zamezíte tak konzumaci velkého množství karcinogenních látek.
V obchodě vybírejte čerstvé kvalitní maso a sezónní zeleninu, nejlépe ze zahrádky nebo z farmářských trhů. Důležité je i kvalitní uhlí a ne moc tučné maso. Když tuk stéká na uhlí, žár způsobuje sekundární kontaminaci škodlivinami. To platí i v případě marinád v olejích nevhodných k opékaní při vysokých teplotách pod 200 °C. Doporučujeme maso a zeleninu potírat olejem až během přípravy nebo grilovat v hliníkových miskách nebo na smaltovaném ocelovém plechu. Uhlí rozpalte ideálně s 45minutovým předstihem, aby se dostatečně prohořelo. Uvolní se z něj rakovinotvorné aromatické uhlovodíky. Nejzdravější jsou elektrické a lávové grily nebo přímo speciální lávové kameny. Aby jídlo nebylo v přímém kontaktu s ohněm, je možné ho zabalit do alobalu. K masu rozhodně přidávejte zeleninu plnou antioxidantů – ať už grilovanou nebo čerstvou. Čím více bude talíř barevnější, tím lepší. Ogrilovat můžete i ovoce, nejoblíbenější je jablko, hruška, banán nebo ananas.
Zdravým tipem jsou grilované ryby. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc se pyšní nízkou kalorickou hodnotou. Vedle klasického kapra nebo pstruha, vyzkoušejte lososa, tuňáka nebo tresku.
Dipy nebo omáčku si připravujte vlastní třeba z jogurtu nebo zakysané smetany. Stačí pár bylinek, česnek, pár kuliček kaparů nebo nakládaného pepře. Vyhnete se zbytečným umělým přídavkům a nepřebijete chuť masa.
Pokud jste milovníkem sýrů, vedle speciálně určených sýrů ke grilování, můžete vyzkoušet například raclette. Tento sýr se po zahřátí začne roztékat a nalije se například na brambory nebo zeleninu. Běžné sýry jako třeba hermelín zabalte do alobalu. Před grilováním ho můžete potřít olivovým olejem doplnit kořením nebo bylinkami. V každém případě se vyhněte sýrům čerstvým a také taveným. Ty obsahují mnoho tuku a tavících solí.
Dávat pozor si musíme i na bakterie, které se mohou v syrovém masu množit vlivem horka. Syrové i naložené maso musí být uchováno vždy v chladu a v uzavřené nádobě.

Grilování na dřevě
Už v pravěku se jídlo připravovalo nad ohněm. Tradiční způsob sice již ve většině domácností nahradily dřevěné uhlíky nebo plynový gril, ale máte-li doma klasické nebo přenosné ohniště či krb, získáte hned několik výhod. Jídlo bude dobře propečené bez kolísání teplot a bude nádherně provoněné kouřem dřeva. Dřevo můžete uzpůsobit druhu opékaného masa. Hovězí maso snese téměř všechny druhy dřeva, ryby budou dokonalé na exotickém dřevu, a k drůbežímu masu skvěle pasuje jabloň.

Co kromě tradičního masa, špekáčků a zeleniny hodit na oheň?
– grilovaná cibule, chřest nebo celer
– žampiony Portobello
– kyselé okurky v alobalu
– brambory nebo červená řepa v popelu
– parenica
– banán ve slupce
– exotické ovoce - výborný je ananas i meloun
– jablko nebo hruška – skvělé je opečené jablko zbavit slupky a obalit ho ve skořicovém cukru a chvíli nechat nad ohněm zkaramelizovat
– broskev, nektarinka
– trdelník nebo indiánský chléb ochucený česnekem neco bylinkami

#léto

reklama

Další články