[OL]4you na

Marek Vybíral: Vášeň ukrytá ve spiritu

Když v roce 2011 nastupoval skromný nenápadný Marek do známého olomouckého Black stuffu na pozici barmana, nikdo by do něj tehdy neřekl, že bude se svým soutěžním drinkem po pár letech reprezentovat Českou republiku na světové soutěži Beefeater MIXLDN 2017 v Londýně...

Marek Vybíral: Vášeň ukrytá ve spiritu

Pokud jste někdy zašli na pivo nebo whisky do Black Stuffu (olomouckého vyhlášeného baru, který v roce 2015 získal první místo na soutěži Czech Bar Awards v kategoii Nejlepší pub/Pivní bar), dost možná jste se s Markem potkali. S milým úsměvem vítá příchozí hosty a rád namíchá koktejl přesně dle vašich chutí. Nechybělo málo a z Marka mohl být strojař. Během studia na vysoké škole pomáhal rodičům v restauraci a brigádně si přivydělával i v dalších olomouckých klubech. Poté ale přišla nabídka od Zdenka Kortiše, který zrovna do Black Stuffu hledal barmana, a o Markově budoucnosti bylo rozhodnuto. „Tehdy mi přišlo velmi náročné, když jsem měl připravit obyčejné latté. Uměl jsem akorát obsluhovat a nalévat alkohol. Black Stuff byl pro mě vyšší level,“ vzpomíná na své začátky Marek. Dnes je z něj talentovaný barman, který se pravidelně účastní barmanských soutěží, na nichž sbírá zkušenosti a poté je přenáší do praxe. „Ze začátku jsem se rozhodně nepovažoval za koktejlového barmana, to přišlo až nějak postupem času. Zlomové pro mě bylo, když jsem navštívil první Whisky Festival tady v Česku (letos se koná od 28. do 30. dubna 2017 v Malé Morávce) – whisky jsem si okamžitě zamiloval. Bavilo mě pak povídat si s hosty o tom, jak se vyrábí, v čem zraje...“ vypráví mladý barman. 

První barmanská soutěž, které se Marek účastnil, se konala v Brně: „Tam jsem skončil tuším poslední, ale jen z šesti soutěžících,“ směje se sympatický barman a dodává: „Byli tam top barmani z celé republiky a já jsem v té době ani pořádně nevěděl, jak bych měl nad drinkem přemýšlet. Takže jsem si s sebou vzal nějaké věci, jak mě to napadlo, a s těmi jsem tam jel. Porota mi pokládala různé otázky a já jsem jí nebyl schopný vysvětlit význam připravovaného koktejlu, protože jsem ho ani sám neznal. Teď nad drinkem vždycky přemýšlím dlouho dopředu – vše musí mít nějaký důvod. Proč tam dávám dané ingredience a smysl musí mít i příběh, který ke drinku vyprávím.“

Soutěže a ingredience

Na barmanských soutěžích hraje významnou roli, kdo je organizátorem – produkt dané značky by se měl co nejvíce zvýraznit. Když vytváří Marek nový drink dle zadání určitého destilátu, odráží se od toho, jaké čichové a chuťové vjemy daný spirit poskytuje. 

„Pokud jsou v alkoholu cítit broskve, použiju pro přípravu koktejlu třeba broskvový bitter a tím tak podpořím ještě intenzivnější chuť. Jde o to, aby se chutě dokonale snoubily,“ vysvětluje Marek. „To nejdůležitější je pro mě pochopit na začátku samotný produkt a nutná je samozřejmě znalost různých kategorií drinků. Ve chvíli, kdy do toho zapadnete, dá se s tím velmi snadno pracovat.“

Za poslední tři roky absolvoval Marek různé soutěže – na některých měl skvělý drink, ale nedotažený příběh, který se musí k drinku vždy vymyslet. A pak přišla v listopadu 2016 soutěž Beefeater MIXLDN: „Ani jsem tomu nevěřil a ono to klaplo! Drink mi vyšel ze všech stran – servis dokonale seděl s ingrediencemi i příběhem.“

Londýnský drink

Zadáním soutěže Beefeater MIXLDN bylo vytvořit koktejl podle filmu, který se odehrává v Londýně, za použití ginu Beefeater. „Okamžitě mě napadl film Z pekla s Johnnym Deppem, ve kterém londýnskou společnost děsí svými činy Jack Rozparovač. Když jsem pak náhodně v jedné prodejně s bytovými doplňky narazil na miniaturu vany (určenou ve skutečnosti pro mýdlo), vybavila se mi legendární scéna, kdy Johnny alias inspektor Fred Abberline leží ve vaně a provádí rituál s absinthem. V tu chvíli jsem měl jasno,“ popisuje Marek Vybíral, jak vymýšlel svůj soutěžní drink. „Pouštěl jsem si film pořád dokola a vybíral si z něj různé detaily, které jsem do drinku zakomponoval – jako např. lékovku, kterou si Johnny do absinthu kapal drogu z opia, nebo větvičku hroznů, na kterou Jack Rozparovač lákal své oběti. Tu jsem ,přeměnil‘ v domácí cordial z červeného vína se zázvorem a pepřem. Drink jsem nijak nezdobil, ale nechal jsem si vyrobit mince podobné těm, které Johnny Depp dával obětem pro převozníka.“ Do detailu propracovaný příběh v kombinaci s autentickými ingrediencemi oslovily porotu natolik, že Marek s drinkem Inspector Abberline suveréně vyhrál národní finále a jel Českou republiku reprezentovat na světové finále do Londýna. Tam sice vyhrál jiný soutěžící, ale pro nás je Marek vítězem i tak. Nechte se tedy vtáhnout do Markova londýnského příběhu a běžte drink ochutnat!

Markův Beefeater drink: Inspector Abberline

Se soutěžním drinkem Inspector Abberline, inspirovaným filmem Z pekla s Johnnym Deppem, vyhrál Marek národní finále soutěže Beefeater MIXLDN. V únoru 2017 s ním reprezentoval Českou republiku na celosvětovém finále v Londýně.

Namíchat si jej můžete i doma:

  • 60 ml ginu Beefeater 24
  • 20 ml cordialu z červeného vína infuzovaného kořením (černý pepř, zázvor a nové koření)
  • 3 kapky Pernodu Absinthe

Nebo ho ochutnejte v olomouckém Black Stuffu

reklama