Proč určitě jíst ořechové krémy?

Arašídové máslo se už dávno nejí jen ve filmech. Navíc už není jen to arašídové, ale třeba mandlové, kešu, kokosové či pistáciové, a také máslům se už neříká másla, ale krémy. Nejen že jsou chutné, ale když se jí s mírou, také velmi zdravé.

Hana Došlová

Chutná součást zdravého jídelníčku
Každá porce ořechového krému je skvělým zdrojem zdraví prospěšných látek. Co druh ořechu, to jiné nutriční hodnoty, jejich přínosy ale můžeme zevšeobecnit:
 
1. Obsahují spoustu živin
Ořechy a semena jsou vlastně takové nutriční superhvězdy. Skládají se z tuků, které posilují kardiovaskulární systém, bílkovin, díky nimž zaženete hlad a vlákninu, jež potěší střeva. Mimo jiné tělu dodávají notnou dávku zinku podporující imunitní systém, stejně jako železo a hořčík.  
2. Pomáhají regulovat tělesnou hmotnost
Ořechy jsou sice velmi tučné, pokud je ale konzumujete v rozumném množství, příjemně jimi nakopnete svůj metabolismus. Obsahují totiž tuky v nenasycené formě a bílkoviny, které na dlouhou dobu příjemně zasytí. A protože se budete cítit plní, sníte méně jiného jídla.
3. Podporují mozkovou činnost
Přijdete si často unavení? Možná byste do své stravy měli zařadit více ořechů. Konzumace ořechů je spojována s nárůstem energie a s podporou kognitivních funkcí. Uvádí se, že pozitivně ovlivňují stavy deprese i úbytek paměťových schopností s přibývajícím věkem.  
4. Brání řadě nemocí
Vůči zdravotním neduhům musíme být opatrní. Ořechům se však připisuje celá řada léčivých účinků. Jejich pravidelné pojídání může mít díky obsahu zdravých tuků vliv na stav srdce a hladinu škodlivého cholesterolu. Podle různých zdrojů jsou také prevencí cukrovky 2. typu.  
5. Jsou přirozeně bezlepkové a veganské
Ideální ořechové krémy mají většinou velmi jednoduché složení bez živočišných a jiných vedlejších látek. Lidé trpící nesnášenlivostí lepku si je mohou bezstarostně užít, stejně jako ti, kterým není lhostejná krutost potravinového průmyslu.

Na trhu najdete téměř nepřeberné množství ořechových produktů. Říká se jim krémy, másla, spready, pomazánky… Jsou módní a jejich chuť si užívají strávníci všech věkových kategorií. Pozor však na jejich složení. Kvalitní ořechové krémy obsahují minimum ingrediencí a většinou si vystačí pouze s ořechy. Dá se do nich ale ledaco napěchovat, třeba cukr, palmový tuk, stabilizátory, dochucovadla a různá éčka. Ty nenajdete například v krémech od značky GOODIE. Vyrábí je už 5 let a jejich obliba je obrovská. Osvojit si ideální výrobní postup ale nebylo jednoduché. ,,Na začátku jsme koupili stroj, který vůbec nefungoval. Přehříval se a ořechy ničil. Došlo nám, že výroba musí jet na nižší otáčky,“ nastiňuje Kristýna Durasová, která za
značkou stojí. „Další stroj už sice vytvářel správnou konzistenci, krémy ale pořád nebyly ideální. A tak jsme hledali dál a inspiraci našli ve výrobě čokolády, kde kakaové boby zpracovávají žulovými kameny a dosahují sametově jemného výsledku. Koupili jsme tedy další stroj a skutečně! Vznikly dokonale jemné ořechové krémy.“

Různé druhy konzistence
Co člověk, to jiné preference. Někteří lidé mají rádi jemnou konzistenci, jiní zase hrubší. V sortimentu značky proto najdete dvě edice ořechových krémů. Ty s černou etiketou se vyrábějí delší cestou a jsou jemnější, ty s bílou etiketou vznikají rychleji a jejich ráz je drsnější.

A jak je jíst? Třeba jen tak na lžičce. Jsou totiž doslova návykové. Příjemně ozvláštní lívance a kaše, či si je můžete namazat na své oblíbené pečivo. Zkuste do nich namáčet čerstvé i sušené ovoce. Zajímavé jsou ale i naslano, např. na steaky či jako součást omáček.
Více se dozvíte na www.goodie.cz.

#zdraví

reklama

Další články