Šťastný život bez cukru

Všichni bychom si přáli mít bezvadnou kondici a zdraví jako ze škatulky. Mnohé z nás však potkala řada těžkých situací, kterým musíme denně čelit. mezi nejrozšířenější civilizační choroby V současnosti patří cukrovka. Nezavírejme před tímto problémem oči, může se s ním setkat každý z nás!

Nel Foberová

V minulosti byl cukr považován za velmi drahou a vzácnou surovinu. Dnes jsme si na výrobky z něj zvykli do takové míry, že tvoří velkou část běžného stravování. S cukrem jako takovým se také pojí termín diabetes mellitus či úplavice cukrová. Už jste o něm někdy slyšeli? Někteří tento odborný pojem poprvé viděli na plakátu, když čekali u praktického lékaře, jiní vůbec netuší a pro velkou část populace představuje každodenní situaci i rutinu. Řada z nás jej možná zná pod lidovým názvem – cukrovka. Přesto, že jsou v dnešní době zpřístupněny informační zdroje, stále panují o tomto tématu mezi laickou veřejností velmi zkreslené představy a domněnky. Proto jsme pro vás vyzpovídali pacientku s diabetem I. typu, blogerku a naši externí redaktorku Jitku Šrůtkovou.

Na začátku byl inzulín

Všechno začíná ve slinivce břišní, která u zdravého člověka vytváří důležitý hormon inzulín. Právě tento hormon zajišťuje optimální hladinu cukru v krvi. U pacientů s cukrovkou dochází k velmi malé či žádné produkci inzulínu. Zjednodušeně lze říct, že cukrovka spadá do kategorie chronických onemocnění, které se vyznačují poruchou metabolismu (zpracování) cukrů, tuků i bílkovin. Existuje celá řada typů, mezi ty nejznámější patří diabetes mellitus I. typu, diabetes mellitus II. typugestační těhotenský mellitus. „Diabetici I. typu neprodukují žádný inzulín. Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy jsou v těle zničeny tzv. beta buňky, které jsou zodpovědné za produkci hormonu inzulín. Tím, že jsou tyto buňky zničeny, je potřeba dodávat inzulín uměle pomocí inzulínovýh per nebo pumpy.“

diabetu typu II. vzniká snížená citlivost na inzulín v průběhu života, zejména vlivem obezity, špatných stravovacích návyků, nedostatkem pohybu či nadměrné míry stresu. Velmi často se projevuje po 40. roce života a také u osob vyššího věku. V takovém případě musí pacienti radikálně upravit životní styl a užívat speciální léky.

Častou příčinou vzniku gestačního těhotenského mellitu je nadměrná produkce hormonů z placenty. Tento typ cukrovky vzniká zhruba u 5 % těhotných žen a po skončení těhotenství zpravidla odezní.

(Ne)sladký svět diabetiků

Cukrovka I. typu byla Jitce diagnostikována již v pěti letech. „Několik měsíců před diagnózou jsem prošla řadou lékařských vyšetření – všechny byly negativní a já byla dle lékařů zdravá. Jednoho prosincového dne jsem večer usnula a už se neprobudila. Upadla jsem do kómatu, který způsobila hyperglykemie (vysoká hladina krevního cukru v krvi). Záchytná glykemie byla 78,9 mmol/l (norma u zdravého člověka je 3,5 až 5,9 mmol/l nalačno).“ Následovaly dlouhé týdny pobytu na oddělení JIP. Tehdy lékaři nedávali Jitce takřka žádné šance na přežití. Dramatické lékařské prorokování se naštěstí nevyplnilo a malá Jitka se poprvé dozvěděla diagnózu. „Onemocnění jsem přijala jako by bylo mou součástí od narození. V dětství jsem nevnímala velké omezení ani odlišnost.“

A jak vypadá Jitčin běžný den dnes? Až na pár nezbytných stereotypů se její den neliší od dne zdravého člověka: „Po probuzení měřím glykemii a dle naměřené hodnoty upravuju dávku inzulínu před snídaní. Doma se vždy nasnídám a pak vyrážím do práce.“ Hladinu glykémie, tedy množství cukru v krvi, si v průběhu dne musí změřit ještě minimálně 4x. Velkým paradoxem i mýtem v oblasti diabetu je striktní zákaz slazených potravin. Také diabetici si mohou v malinkých porcích dopřát dezert z kvalitních surovin. Sama Jitka za téměř 23 let s diabetem již vypozorovala, které druhy potravin jí vyhovují a které je vhodné vyřadit. „Cukrovka je hodně o pravidelném a vyváženém jídle. Neznamená to však, že už bych si nikdy nemohla dát čokoládu nebo dort. Jenom dávám přednost hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa a u dortů se snažím používat nízkosacharidové ingredience – obyčejnou mouku vyměním za mandlovou a cukr nahradím zralým banánem. Tabu v jídle pro mě neexistuje, jde jen o správné množství.“

Krizové momenty a kufřík první pomoci

Kromě drobných fyzických změn na těle, například malých jizviček z injekcí inzulínové pumpy, na první pohled běžného diabetika nejspíše nepoznáte. Takovým pacientům se však velmi často špatně a dlouho hojí kožní oděrky a jiná poškození kůže. S cukrovkou jsou také velmi úzce spojeny prudké změny nálad a případné deprese. „Každodenní měření, hlídání hladiny cukru v krvi a věčné plánování člověka unaví a je poměrně náročné. Zvlášť když přijde období, kdy se moc nedaří, i když se člověk snaží sebevíc. Pokud budete k životu s cukrovkou přistupovat pozitivně a brát ji jako ,kámošku‘, bude se vám s ní žít o mnoho líp. Záleží na každém, jakou cestu si vybere.“

Pro každého diabetika je nutná výbava v podobě KPZ – tedy krabičky první záchrany. Nikdy by v ní neměl chybět hroznový cukr, glukagon (injekce pro případ hypoglykemického kómatu), glukometr na měření glykemie a také kartička, ve které jsou napsány základní údaje pacienta i o jaký typ diabetu se jedná. „V případě diabetika na inzulínových perech by tam měly být náhradní náplně s inzulínem do inzulínového pera.“ I přes pečlivé měření glykémie a systematické propočítávání sacharidů v rámci denního příjmu se může stát, že pacient upadne do šoku. Tento stav může způsobit hyperglykémie (nadměrné množství cukru) nebo naopak hypoglykémie (nízké množství cukru). „Ne vždy je situace jasná a vždycky je dobré s dotyčným komunikovat a ptát se, pokud to situace dovolí. V opačném případě se okamžitě obrátit na odbornou pomoc.“

Zdravý životní styl jako nejlepší lék

Diabetes typu II. může v průběhu let získat také do té doby naprosto zdravý člověk. Je proto dobré možným rizikům předcházet. „Pokud člověk dodržuje zdravou životosprávu, má dostatek pohybu a jeho váha je v normě, dá se cukrovce téměř předejít.“ Zdravý životní styl i zásady každodenního pohybu jsou důležité pro každého z nás. U diabetiků pak slouží jako prevence proti nepříjemným a vážným komplikacím, jako je amputace dolních končetin, selhání ledvin či diabetická retinopatie, tj. onemocnění zraku, které může vést až k jeho ztrátě. Cukrovka je zkrátka onemocnění, o kterém je potřeba stále mluvit a vyhledávat nové trendy i způsoby léčby. Na 14. listopad připadá také Světový den diabetu. Mysleme nejen v tento den na všechny, kteří každý den bojují s touto nemocí.

Oslovilo vás toto téma nebo potřebujete získat více informací pro sebe či své blízké? Navštivte blog Jitky Šrůtkové, která vás (svým) světem diabetu provede s nesmírnou lehkostí a nadhledem na www.sweetdiabeticday.cz

#cukrovka #diabetes #rozhovor #jitka šrůtková #zdravý životní styl #zdraví #interview

reklama

Thom Artway, David Stypka - 27.3. Olomouc S-klub Premiere Cinemas LOVEní JEDEN SVĚT - Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech
Další články