KAM NA JÍDLO: Jazz Tibet Club – Bar & Restaurant

Doby, kdy jste si v Jazzu mohli dát topinku s masovou směsí, jsou nenávratně pryč (i přes velké protesty tehdejších štamgastů). V aktuálním jídelním lístku však najdete mnohem víc než rychlé pokrmy hodné hudebního klubu...

Zuzana Zbořilová

Pro mnoho lidí dlouho představoval Jazz Tibet Club pouze hudební klub a málokdo by řekl, že na dobré jídlo se chodí právě do tohoto podniku. Pro naši redakci se ale Jazz Tibet Club stal v posledních letech oblíbeným cílem jak na obědová menu, tak i na večery během koncertů či firemních akcí s rauty. Plnohodnotnou restaurací se však stal Jazz Tibet Club teprve před pár lety...

Hudba a topinky

Ze začátku se v Jazz Tibet Clubu nevařilo, až časem se v prostoru upravila menší kuchyně, která připravovala několik pokrmů a něco málo k pivu. Asi právě v tom období vznikla závislost téměř všech štamgastů na topinkách. Když ji pak noví kuchaři zhruba před rokem a půl nekompromisně vyškrtli ze stálého jídelního lístku, mnoho hostů se bouřilo a někteří z nich sem možná přestali úplně chodit. Častěji ale začali chodit zákazníci jiní, kteří změnu uvítali. Topinku s masovou směsí tak nahradily trendovější pokrmy jako Chillli Cheese Fries (hranolky s masem posypané sýrem): „Mají zajímavější formu a zachovávají si stále charakter ,klubového‘ jídla,“ popisuje šéfkuchař Jazz Tibet Clubu Filip Škaroupka a dodává: „Postupně po nás hosté přestali topinky vyžadovat a začali nám trošku věřit.“

Překvalifikovaný kuchařský tým

Aktuálně v kuchyni najdete právě šéfkuchaře Filipa Škaroupku z Chomoutova. Vařit ho bavilo asi od narození – od třech let se motal mamince (kuchařce) v kuchyni a svou kuchařskou vášeň  naštěstí neztratil ani během studia na učilišti na Štursovce. Po vyučení svého vysněného oboru se ale rozhodl rozšířit své vzdělání na vyšší odborné škole, a kdyby dnes nevařil v Jazzu, mohl by se věnovat profesi ekonoma či programátora. Své zkušenosti sbíral nejdříve v čajovně, poté ve vyhlášené restauraci U Kohouta a nakonec v Hostinci Chomout.

Ani další člen kuchařského týmu Jazz Tibet Clubu se při studiu nedržel zrovna nízko – David Dorotík si jen tak jakoby mimochodem udělal červený diplom z obecné lingvistiky na Filozofické fakultě Univerzity Palackého a teď se nazývá „magistrem od sporáku“. Protože ho vaření vždy lákalo (ale úkol rodičů „až si uděláš titul, pak si dělej, co chceš“, zněl jasně), přihlásil se po vysoké škole na inzerát do Chomoutu. Tam se nejdříve dostal k vaření piva v pivovaru a pak i k regulernímu vaření jídla v hostinci.

Personál Jazz Tibet Clubu (a to nejen v kuchyni) tvoří lidé, které baví to, co dělají. Je to pak vidět na odvedené práci všech. „Vše, co vychází z kuchyňských dveří na plac, je produktem celého týmu,“ pochvaluje si Filip všechny své spolupracovníky, bez kterých by to nešlo.

Udělej si sám

Aniž by se tím extra chlubili, vyrábějí si v Jazz Tibet Clubu většinu produktů, které se běžně kupují ve velkoobchodech a jejichž výrobou mnohá konkurence „neztrácí čas“ – od sirupů přes vlastní bulky na burgery, pečivo, těstoviny až po knedlíky... Inspiraci pro sestavování jídelníčku z velké části určuje dostupná nabídka od dodavatelů různých surovin: „Koření kupujeme od báby kořenářky, když potřebujeme zeleninu, zavoláme panu Golovi z olomouckého projektu Ze-za-hrátky a on nám doporučí, co se mu urodilo. Maso objednáváme až od Prahy, protože v okolí nemáme žádné, které by nás uspokojilo. Nehrajeme si za každou cenu na podnik pouze s lokálními dodavateli, ale z dodaných surovin si vyrábíme maximum produktů,“ vysvětluje šéfkuchař.

„V našem zájmu není lákat hosty na něco extra super hipster homemade. Naše babičky v minulosti taky připravovaly všechny pokrmy bez pomoci velkoobchodů a polotovarů. Jde to i dnes. Je to sice pracnější, ale o to více autentické. Navíc v tom nenajdete žádné chemikálie a konzervanty. Dokonalým příkladem je třeba naše kvašená zelenina, která je navíc ještě velmi zdravá pro lidský organismus,“ prozrazuje Andrea Staňková, provozní Jazz Tibet Clubu. Na nabídce poledních menu i stálého jídelníčku tak je vidět, že se při jejich přípravě myslelo zdravým selským rozumem.

Rauty a catering

Na oběd a na večeři do Jazzu, ale věděli jste, že zde můžete pořádat i soukromou či  firemní akci s rautem? Prostředí je velmi specifické, protože prostor disponuje pódiem i restaurací. Když je klub pronajatý pro uzavřenou společnost, je možné pozvat i nějakou kapelu. Přesně tak to udělala i redakce [OL]4you, když loni slavila 5. výročí. Ačkoli Jazz Tibet Club není cateringová společnost, v rámci rautů umí připravit víc než zajímavou nabídku pro nejrůznější firemní akce, svatební hostiny – od klasických rautů s teplou i studenou kuchyní přes vegetariánské pokrmy až po finger food. Pokud by to snad bylo málo, je možné obrátit se na spřátelený Hostinec Chomout a raut obohatit např. o mořské plody, sushi či veganské pokrmy. A slanými pochoutkami to nekončí: „Sladké je náš velký koníček – kromě dortů na rauty nabízíme také minidezerty jako např. minicheesecake, panna cotty, pavlovy, makronky, profiteroles...“ vyjmenovává Michaela ŠvarcováHostince Chomout. Takže nám v redakci nezbývá než začít plánovat další oslavu výročí...

Jazz Tibet Club Bar & Restaurant

Kromě oblíbených obědových menu a stálého jídelního lístku nabízí tým Jazz Tibet Clubu rauty, svatební hostiny či nejrůznější firemní akce. Vybírat můžete ze široké nabídky od klasických rautů s teplou a studenou kuchyní přes vegetariánské pokrmy až po finger food. Více info na www.jazztibet.cz

#jazz tibet club #restaurace olomouc #večeře #polední menu #jídlo #hudební klub #klub #bar #restaurace #kam na jídlo

reklama

Filmový večer pro dámy | Premiere Cinemas
Další články