Nová veganská restaurace Hrášek v Olomouci

Olomoucká gastronomie může jásat. Portfolio místních restaurací se rozrostlo o novou veganskou restauraci Hrášek, která nabízí skvělé jídlo inspirované českou i světovou kuchyní. Restaurace nevaří jen obědová menu. Zajít si sem můžete na elegantní tříchodovou večeři nebo posezení u piva s přáteli. Tedy až bude svět zase v pořádku.

Veronika Jínová

První veganská restaurace s večerním posezením v Olomouci

Hledali jste takové místo, kde vám bez masa uvaří i večer? Díky nové veganské restauraci Hrášek se už nemusíte spoléhat na restaurace v jiných městech. Oběd i vydatné tříchodové večerní menu vám na stole přistane během celého dne (včetně víkendů) i v Olomouci. Vizí Hrášek vegan restaurant & bar je pohostit všechny strávníky bez ohledu na to, zda jsou vegetariáni, vegani nebo všežravci. Restaurace si zakládá na perfektním servisu a vyšperkovaném menu ze sezónních surovin inspirované zaharaniční i českou kuchyní. Těšit se tak můžete na skvělé sojové výpečky se dvěma druhy zelí a domácím knedlíkem, skvělý BBQ Jackfruit Burger nebo poctivé curry.

Jako veganům nám v Olomouci chybělo místo, kam se můžeme zajít najíst i mimo oběd. Restaurace, která vegansky vaří i večer nebo o víkendu v Olomouci nebyla, proto jsme se rozhodli jednu takovou otevřít. Chceme, aby naše jídlo chutnalo všem, nejen vymezené skupině strávníků zajímající se o veganský styl života.

V teplých měsících se restaurace pyšní příjemnou venkovní zahrádkou ve dvoře, ideální pro odpolední či večerní posezení s pivem a veganským nakládaným hermelínem. Součástí prostoru je také sklepní salonek vhodný pro menší narozeninové oslavy, přátelské setkání nebo degustace moravských a sardských vín, které majitelé objevili během krátkého pobytu na Sardinii. 

Z Anglie do Olomouce

Za restaurací Hrášek stojí Michael a Adéla Heczko. S myšlenkou otevřít si vlastní restauraci přišli během jejich pracovního pobytu v Anglii, kde strávili čtyři a půl roku. Avšak kvůli zvyšující se hrozbě pandemie museli Anglii opustit a vrátit se posledním letadlem zpět do Česka, do rodné Olomouce. Za dobu strávenou jako kuchaři a číšnici v anglických veganských podnicích měl mladý pár možnost objevit desítky nových receptů a surovin a posbírat mnoho nových zkušeností, které uplatnili právě v Hrášku. 

Cílem Michaela, který v restauraci obstarává servis, a Adély, vládkyně tamní kuchyně, je bořit mýty, které slýcháváme ohledně veganství a veganských restaurací. Jejich Hrášek proto nabízí to, co ostatním olomouckým veganským bistrům chybí – zázemí klasické restaurace s plnohodnotným jídlem pro všechny. Původní název restaurace měl znít Peas se sloganem for peace, jako slovní hříčka. Ten měl vyjadřovat ohleduplnost k zvířatům a jídlu obecně. Aby se však jméno podniku vrylo do hlavy jednodušeji, pojmenovali jej hezky česky Hrášek.  

Za jídlem z Hrášku do okénka nebo aplikace Wolt

Stejně jako mnoho jiných podnikatelů postihla současná situace negativně i Michala a Adélu. Během našeho rozhovoru přiznali, že kvůli aktuálně platným opatřením jsou rádi za každé jedno prodané jídlo, aby mohli svou restauraci vůbec udržovat v chodu. Aktuálně je restaurační okénko Hrášku otevřeno od pondělí do pátku od 11 do 15 hodin, o víkendu až do šesti. Všechny pokrmy vám nově zabalí také do ekologické ReKrabičky se zálohou 85 Kč. V případě, že to máte do restaurace daleko, objednejte si jídlo z Hrášku v aplikaci rozvážkové služby Wolt.

Hrášek restaurant & bar hledejte na ulici 1. máje 829 vedle proslulé hospody Ponorka. Více na www.hrasek-restaurant.cz nebo Facebooku či Instagramu.

#food #food tipy #gastronomie #gastrotipy #restaurace #restaurace olomouc #vegan #veganství #vegetariánství

reklama

Další články