RECEPT: Francouzský jablečný koláč

Tento jablečný koláč je přesně tím koláčem, který doporučujeme narychlo upéct před nečekanou návštěvou. Rychlý, jednoduchý a nesmírně dobrý.

Veronika Jínová

Suroviny

2 větší jablka (klidně volte šťavnatější odrůdu), oloupaná a nakrájená na malé kostičky

0,5 hrnku hladké mouky

0,5 hrnku polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

velká špetka soli

0,5 hrnku másla pokojové teploty

0,5 hrnku cukru krupice + jedna dvě lžíce cukru extra

2 velká vejce

1 vanilkový lusk, popřípadě kvalitní vanilkový extrakt

3 polévkové lžíce tmavšího rumu (já měla zrovna při ruce Božkov Republica)

pár strouhnutí citronové kůry (volitelné)

 

POSTUP

Rozpalte si troubu na 180°. V míse smíchejte mouky, prášek do pečiva a sůl. Ve vedlejší míse vyšlehejte máslo s cukrem do bílé a krémové pěny, bude to trvat cca 4 minuty. Do vzniklého máslového krému postupně zašlehávejte vejce, přidejte také vanilku a rum. Pokud budete chtít, teď je čas na citronovou kůru, krásně provoní těsto. Mixérem do směsi zapracujte sypké suroviny, které jste si na začátku smíchali v míse. Do hotového (a celkem hustého) těsta stěrkou vmíchejte jablka na kostičky a přelejte ho do vymazané a pečícím papírem vyložené kulaté formy. Před umístěním do trouby těsto posypejte lžíci či dvěma cukru, vytvoří vám během pečení křupavou krustu.
Koláč pečte asi 40 min. Upečený jej posypejte cukrem a podávejte samotný nebo klidně se zmrzlinou.

Dobrou chuť!

#gastronomie #gastrotipy #recept #recepty

reklama

Další články