Uvařila jsem Vánoce: mých pět oblíbených svátečních receptů

Vánoční přípravy jsou v plném proudu, z kuchyně voní vanilka a skořice, trouba jede na plné obrátky. Připravila jsem pro vás pár mých oblíbených receptů, které nesmí chybět na vánočním menu. Fungují po celé svátky a jsou nesmírně dobré!

Veronika Jínová

Svařákový sirup

S tímto sirupem dotáhnete svařené víno k dokonalosti. V lednici vydrží dlouho a klidně ho darujte k Vánocům.

1 kg cukru krystal

1 litr vody

1 pomerančová šťáva i kůra (ideálně v BIO kvalitě, tedy bez chemických postřiků)

1 citronová šťáva i kůra (ideálně v BIO kvalitě, tedy bez chemických postřiků)

4 celé skořice

4 badyány

1 hrst hřebíčku

Do většího hrnce se silnějším dnem nasypejte cukr a celý jej postupně rozpusťte. Dál jej nevařte, jinak se spálí a zhořkne. Hrnec s cukrem stáhněte z plotny a do karamelu nalejte vodu. Ta karamel zchladí, takže vznikne jeden velký cukrový bonbon. Není se čeho obávat, hrnec vraťte nad plamen a postupně míchejte, ať se rozpustí všechny zatvrdlé části. Do vařícího sirupu přidejte koření, šťávu i kůru z citrusů a ještě asi pět minut vařte. Poté hrnec stáhněte z plotny a nechejte pár hodin koření luhovat. Hotový sirup přeceďte a uchovejte v lahvi.

 

Ginger bread

Ani nevím, jestli je pro ginger bread cake nějaký český název. Když se totiž řekne perník, vybavím si buchtu na plech s čokoládou a kokosem (jak dělávala moje babička). Tento je jiný. Je božský! Měkký a nadýchaný, sladký po medu, ostrý po zázvoru, voňavý jako Vánoce.

170 g medu

100 g třtinového cukru

260 g vroucí vody

240 g hladké mouky

6 lžic změklého másla

1 větší vejce

1 velká hrst nastrouhaného zázvoru     

1,5 lžičky mletého hřebíčku

1,5 lžičky mletého sušeného zázvoru

1,5 lžičky skořice

2 a čtvrt lžičky prášku do pečiva

¾ lžičky sody

¼ lžičky soli

Rozpalte troubu na 170°. Nejprve si vytvořte melasu rozpuštění medu a cukru ve vařící vodě. V míse vyšlehejte měkké máslo do krémové a hodně světlé pěny, přidejte vajíčko a ještě chvíli šlehejte. Do máslové směsi postupně přilévejte melasu. Vznikl tekutý základ, do kterého přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou. V tomto okamžiku přidejte i veškeré koření a strouhaný zázvor.

Hotové řidší těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte jej asi 30 – 40 minut. Jestli je ginger bread cake hotový, zkuste špejlí - po vytažení musí být úplně suchá.

 

Jablečná zavařenina

Vytvořila jsem ji speciálně k Vánocům. Výrazná a kořeněná, zároveň sladká jako med. S máslem a jemnou vánočkou dokonalá.

Recept na cca 2 – 3 sklenice:

6 – 8 jablek (dle velikosti)

2 větší citrony

500g krupicového cukru

1,5 lžíce pektinu

1 lžička mletého kardamomu

3 celé skořice

2 badyány

Oloupaná a na menší kousky nakrájená jablka vložte do mísy s ledovou vodou a šťávou z jednoho citronu. Zabráníte tak zhnědnutí jablek. Do velkého hrnce ideálně s tlustým dnem nasypejte cukr, přidejte jablka a zbylou citronovou šťávu. Směs nechte chvíli zahřát a propojit, poté přidejte pektin a veškeré koření. Na mírném varu zavařeninu za občasného promíchání vařte asi 40 minut, dokud není krásně spojená a hustá. Těsně před koncem do zavařeniny asi dvakrát ponořte tyčový mixér, abyste rozmixovali část jablek. Tento krok ale můžete vynechat či naopak ovoce rozmixovat úplně dohladka. Hotovou zavařeninou naplňte sterilizované sklenice, uzavřete a nechejte je položené víčkem dolů do dalšího dne.

 

Skořicové brownies

Rozkrájejte je na maličké kousky. A pochlubte se nimi návštěvě.

200 g kvalitní čokolády s vysokým procentem obsahu kakaa

110 g másla

160 g třtinového cukru

30 g hladké mouky

3 menší vejce

1 lžička skořice

3 lžíce posekaných ořechů (dle chuti – lískové, mandle…)

Troubu rozpalte na 165°. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a metličkou důkladně spojte. Vejce vyšlehejte společně s cukrem, přidejte k nim čokoládu s máslem a skořici. Směs pořádně vyšlehejte a nakonec do ní stěrkou vmíchejte mouku. Vzniklým těstem naplňte menší pekáček vyložený pečícím papírem, posypejte jej ořechy a pečte asi 40 minut. Nezapomeňte, že brownies mají být „mokré“. Zda jsou hotové poznáte tak, že zatřepete pekáčkem – těsto se musí lehce třást, zároveň ale nesmí být tekuté.

 

Paštika z krůtích jater s brusinkami

Nesmírně dobrá a slavnostní. Funguje i s kuřecími nebo kachními játry. V případě kachních jater vyměňte bílé víno za červené.

Na dvě skleničky:

500 g krůtích jater

1 dcl dobrého bílého vína

1 menší cibule

1 stroužek česneku

50 g másla + kousek na zalití paštiky

50 ml smetany ke šlehání

1 hrst čerstvého rozmarýnu

3 lžíce sušených brusinek

3 lžíce posekaných mandlí + pár na ozdobu

sůl a pepř

1 sklenice brusinkového kompotu

Krůtí játra dobře očistěte. Zbavte je všech nepěkností a pokrájejte na menší kusy. Cibuli nakrájejte najemno a na másle ji na pánvi zahřejte. Do cibule prolisujte česnek a přidejte játra. Trochu je zatáhněte a zalejte vínem. Osolte, opepřete a přidejte lístky rozmarýnu. Pár minut játra na pánvi duste, minimálně do doby, než se vypaří alkohol (víno nepůjde cítit). Hotová játra rozmixujte v mixéru dohladka společně s polovinou šťávy z pánve, brusinkami a mandlemi a částí smetany. Smetanu a šťávu přilévejte podle konzistence paštiky, nesmí být příliš řídká. Dochuťte solí a pepřem. Dospodu sterilizovaných sklenic vložte brusinkový kompot a na něj hotovou paštiku. Ve vedlejším kastrůlku rozehřejte kousek másla a zalijte celý povrch paštiky ve sklenici. Zabráníte tak případnému osychání. Podávejte s pečivem a mandlemi.

 

#recepty #vánoce

reklama

Další články