Vánoční trhy v Olomouci: mapa k opravdu dobrému punči a jídlu

Vánoční trhy na náměstí zbožňuji. Všichni lidé se sejdou, aby postáli u hrnku horkého punče a nasávali vánoční atmosféru. Z mnoha míst okolo nás se line vůně skořice, vína, medoviny nebo bramboráků. Co dřív ochutnat? Tři dny jsme testovali nabídku ve stáncích či okolních podnicích a vybrali to nejlepší z nejlepších.

Veronika Jínová

Zamlsat si k Vánocům patří. Klidně i víckrát za večer, ideálně na vánočních trzích s přáteli. Z mnoha dřevěných stánků na nás volají krásné vánoční ozdoby, nejrůznější vykrajovátka a tuny ovčích ponožek. Především se ale necháme zlákat tradičním voňavým punčem nebo svařákem, či skvěle vypadající laskominou. Mezi desítkami nápoji a jídla jsem našla ty nejlepší z nich:

Punč a jiné horké nápoje

Francouzský, Norimberský, Finský… Který vybrat? Většina stánků s punčem nabízí více variant: čistý punč (oslazené a okořeněné víno s dalšími možnými surovinami navíc), či punč s přidaným panákem alkoholu. Velmi mě potěší, když vím, co piju. Znamená to, že ještě před komunikací s obsluhou si můžu přečíst přesné složení punče či z jakého vína jej připravují. Takový případ, v rámci stánků na Horním náměstí, je v domečku Francouzský punč naproti vchodu do ulice Opletalova. Jejich punč vaří z vína vinařství Vitis Strážnice. Doporučujeme Dámský punč s griotkou (s malým panákem 50 Kč), pro děti horký jablečný mošt (30 Kč).

Opravdové perly z řad punčů se skrývají v přilehlých podnicích. Nemusíte chodit daleko. Ihned v centru dění uvařili Na břehu Rhôny výborný Rhônský svařák, bílý se šalvějí a rozmarýnem, nebo červený s pomerančem a vlastním sirupem ze sedmi druhů koření a třtinového cukru (60 Kč). Oba za redakci OL4you doporučujeme.

Po vanilce chutnal i krásně voněl domácí námořnický Olopunč (40 Kč) v průjezdu na Dolním náměstí 34. Zde se chovají ekologicky – rádi punč nalejí do vlastního kelímku nebo vám půjčí svůj hrnek. Toto místo navíc musíme vyhlásit jako místo s nejlepší atmosférou. Očekávejte vánoční námořnickou tématiku a příjemné teplo v zákoutí průjezdu.

Ihned za rohem v Lafayettově ulici vás pravidelně přivítá shluk lidí vychutnávající si punč z 1. Olomoucké vinotéky, která je jednoduše stálicí s dobrým punčem.

S BIO kořením a třtinovým cukrem nalévají punč rodinné receptury v Naše Vinotéka z odrůdového vína Merlot jak v Lafayettce nebo naproti obchodního domu Koruna.

Nedaleko, pár kroků od Dolního náměstí, se ale ukrývá ten největší klenot. Řeč je o punči z  Latino Baru Open Wine v Uhelné, který prohlašuji za výherce punčové sezóny 2019. Uvařili ho z chilského vína Santa Ema Indio Picaro – Cabernet Sauvignon. S ovocným špízem z papáji a jahody je nesmírně dobrý (50 Kč). A pokud chceme něco ostřejšího, rádi přidají panáka chilského detstilátu Pisco Mistral nebo po vanilce a mandlích vonící venezuelský rum Sierra Morena (75 Kč).

Jestli vám nevadí zajít si doslova pár kroků a zároveň se ohřát, máme také několik tipů. Volařík Wine & Café v Denisově ulici vytvořili opravdu skvělý punč z vína vinařství Lípa z Mikulova. Kromě mandle a mandarinky si můžete nechat do horkého vína obsluhy přidat jeden z destilátů značky Bartida. A udělají vám ho i s sebou (45 Kč).

Při cestě zpět na náměstí nás očarovala nabídka francouzské kavárny Café La Feé v Ostružnické ulici. Příjemně sladký punč z čaje, džusu a vína doplňuje vlastnoručně naložené ovoce ve vodce (55 Kč). Domácím sirupem se pyšní i kavárna KAFE JAK LUSK sídlící ihned u tramvajové zastávky na Náměstí Hrdinů. Přidali ho do vína a vznikl Svařák jak LUSK (55 Kč).

Své místo na vánočních trzích zaujímá medovina. I letos se objevilo několik stánků s tradiční či ochucenou medovinou. Ta by měla kvasit stejně, jako víno. O prvenství v chuti se pere několikrát oceněná Včelovina (35 Kč), která si svou medovou chuť zachovává díky kvašení při nízkých teplotách. Jejím konkurentem je Kubešova medovina z nedalekého Nízkého Jeseníku. Vyrobili ji z 13 bylin a květového medu. Moc nám chutnala i s přírodní šťávou z jeřábu (30 Kč). A když už jsme tam byli, ochutnali jsme Kubešovy ochucené medy – jsou skvělé, za mě volím med s chilli, ideální do marinády na maso!

Potraviny a jídlo ze stánků

Za nejusměvavější prodejce hodnotíme kluky z Uzenin u Tlustých z Restaurace u Tlustých v Lednici. Asi před měsícem se jim poštěstilo a vyhráli tři zlaté medaile v soutěži O krála slováckej klobásy, třeba se svou suchou houbovou klobásou. Za redakci ji jednoznačně doporučujeme! Dárkem jsme dostali ještě brusinkovou, která byla velmi dobrá, ocenili bychom ale více pronikavější chuť brusinek.

Pro milovníky sušených klobás je nutností navštívit stánek Francouzské speciality. Vybrala jsem si vepřovou klobásu s ovčím plísňovým sýrem Roquefort a byla naprosto skvělá! Silná chuť masa podtržená výrazným francouzským sýrem (125 Kč). Mimo uzenin zde zakoupíte paštiky z foie gras, sýry či lahve výběrových francouzských vín.

Ve Francii zůstaneme a přesuneme se o pár stánků dál do Crepes Francouzské palačinky. Pán, zručně obracející jednu palačinku za druhou, mě vždy dostane svým výborným domácím pestem ve slané palačince (95 Kč). Dětem úsměv na tváři vytvoří palačinkou s nutellou či marmeládou (50 Kč). Je skvělý, při hladu se sem určitě zastavte.

Velmi překvapena jsem byla u stánku s Třebonskými kapřími hranolky. Nejen že smažený kapr přivodil příjemnou vánoční atmosféru, velmi nám také zachutnal. Přidat si k němu můžete domácí dresing z čerstvého kopru (vanička kapra na je váhu, my platili 129 Kč).

Na zahřátí si objednejte polévku v Polévkovém baru ihned naproti. Ochutnali jsme zelnou s klobásou. Chutnala dobře, na náš vkus ale obsahovala fůru kmínu navíc (89 Kč).

Po cestě domů se nezapomeňte zastavit ve stánku s Holanskými sýry a maďarskými specialitami. K vínu si vezměte kus dobrého sýra, doporučuji stařenou goudu Prima Donna či kozí sýr s medvědím česnekem (cca 300g 175 Kč). A když si nebudete jistí co vybrat, jednoduše ochutnejte!

Za vánočními trhy v Olomouci stojí ale mnoho dalších tradičních pokrmů a nápojů. Trdelníky, pečené kaštany, vdolky, horká čokoláda či bombardino – vlastně vše, co si budete přát. Doufáme, že si po přečtení tohoto článku přinesete jen ty nejlepší zážitky a pokrmy, co trhy nabízejí. Na zdraví a dobrou chuť!

#redakce testuje #vánoční trhy

reklama

Business ples
Další články