Daniela Turecká naložila Olomouc do pohody

Čas se opět nachýlil a zvolna otevíráme vrátka teplým večerům strávených u grilů. Ze všech stran se linou vůně kvalitních sýrů a čerstvé dávky zeleniny. Zjistili jsme, že letošním opravdovým gastro trendem na léto je nakládání. Pojďte to zkusit také!

Nel Foberová

Ve čtvrtek 17. května 2018, jsme zavítali do olomoucké prodejny Potten & Pannen – Staněk a rozhodli zde prozkoumat svět fermentace. Své netradiční kulinářské umění i pohled na nakládání zde představila autorka knih a produkční Daniela Turecká. K samotnému nakládání se dostala poprvé při přípravě 50 kusů hermelínů na svou svatbu. Skutečnou vášeň i zápal však nalezla až při cestě do Londýna – právě zde se zamilovala do lokálních sklenic. Rozhodla se založit e-shop kompletně zaměřený na sortiment vhodný pro zavařování i nakládání. „Uspořádala jsem garážový prodej, oslovila značky, a pak jsem si říkala, že by bylo fajn rozšířit trh.“ Pozvolna se jí také v hlavě rodil nápad seskládat všechny nápady do knihy.

A protože je Daniela tvůrčí a kreativní, vyšla jí v roce 2016 v nakladatelství Došel Karamel pestrá publikace Nalož to!, která je plná  jednoduchých svěžích delikates provoněných řadou vtipných názvů. O rok později, v roce 2017, vydala knihu s hravým názvem Nakládačka na věčné časy, ve které se zaměřuje na neotřelé trendy receptury a myslí v ní  také na vegetariány.

Pro účastníky byl připraven pestrý program v podobě workshopu, na kterém byla představena tradiční řada sklenic britské značky Kilner, působící na trhu již od roku 1842. Velká výhoda těchto sklenic spočívá především v tom, že jsou vyrobené z kvalitního silnostěnného skla a jsou doplněné o kvalitní klipsový uzávěr. Díky těmto atributům vám naložené pochoutky i marmelády vydrží v bezvadném stavu několik let. Nás v redakci nejvíce zaujala fermentovací nádoba s pístem, vhodná pro přípravu kvašené zeleniny, která má pro naše těla skutečně blahodárné účinky.

Právě o fermentaci nám Daniela Turecká prozradila spoustu užitečných  informací a připravila hned dva vychytané recepty na fenomemálně fermentovanou zeleninu Kimchi a ryze lokální nakládané tvarůžky s hravým názvem Olomócký dech. V závěru si proces výroby mohl také každý vlastnoručně vyzkoušet.

Více informací naleznete na webu.

#potten & pannen – staněk #nalozto #redakce testuje #gastrotipy #fermentance #zdravý životní styl #zavařování #tradice #popasta.cz

reklama

CEE Summit
Další články