[OL]4you na

Jak probíhal Olomoucký den kávy 2017?

Ospalé město odhazuje hedvábné peřiny, jemně probouzí své obyvatele... Vyskočit z pyžam, nasadit úsměv a přivítat den! Sobotní rána v olomouckých ulicích si umíme v redakci užít naplno. Obzvláště ta ochucená karamelovým cappuccinem.

Jak probíhal Olomoucký den kávy 2017?

A protože kvalitní káva patří mezi královny nápojů, byl na její počest v sobotu 27. května 2017 uspořádán již 2. ročník festivalu pod názvem Olomoucký den kávy. Za celým projektem stojí Kristýna Smudová z pražírny Kikafe a také majitelé Café Delux. Roli moderátora s nadšením přijal Jiří Richter, bývalý koordinátor české asociace výběrové kávy SCA Czech Republic.

Čas na orloji odbil přesně 9.00 hodin, prostory kina Metropol a Sokolské ulice roztancovala živelnost a jiskra talentované zpěvačky a baristky Terez Wrau.  O dávku zábavy se také postarala kejklířská skupina Cascabel. V rámci celého dne měli návštěvníci možnost ochutnat nepřeberné množství druhů kávy z tuzemských i zahraničních pražíren. Nenechali jsme se dlouho pobízet a nadšeně jsme zahájili kávovou tour.

Na první dobrou jsme otestovali espresso z pražírny Kikafe. Jemná hořkosladká chuť s dozvuky tropického ovoce. S rychlostí hodinových ručiček se pozvolna zvyšovaly také stupně celsia. Vykročili jsme proto ke Kafe jak lusk a osvěžili se ledovou brew coffee. V poledne jsme si smlsli na vytuněných burgerech inspirovaných severem z Pikoly a raw višňovo-jahodových dortících z Živé zahrady.

Naše smysly se rázem ocitly v ráji a k dokonalé spokojenosti chyběl už jenom doušek fermentovaného zeleného čaje s květy jasmínu z Projektu Kombucha.

Ve 14.00 hodin nás okouzlila příprava pravé turecké kávy v džezvě zabořené v horkém písku. To vše pod vedením Anny Mrázové. S horkou tureckou kávou jsme se pohodlně usadili na sedačky promítacího kinosálu a vyčkávali přednášku Carlose Montera – skutečný příběh farmáře z Costa Ricy o tom, že bez práce opravdu nejsou koláče. A káva? Ta už vůbec ne.

Kromě bohaté kávové nadílky si mohli návštěvníci nakoupit křupavé pečivo na nedělní brunch v pekařství Dalaman, zakousnout se do mexické tortily od La Bocca Grande, osvěžit se unikátním kávovým pivem firmy Mazák nebo se naučit správné postupy alternativních příprav kávy.

S přišpendlenými úsměvy a malinovou makronkou v kapse z Coffee Library jsme na závěr dne fandili účastníkům mistrovství ČR v degustaci kávy, neboli Czech Cup Tasters Championship. Vítěz bude mít možnost prezentovat ČR v červnu na světovém šampionátu v Budapešti. O soutěžní porce kávy se postarala pražírna Doubleshot.

Víte, proč mají milovníci kávy v oblibě banány? Třeba to zjistíte spolu s námi na příštím ročníku, my jej už vyhlížíme!

Více informací na webu.

reklama