convenient to use is usually a important highlight attached to who sells the best https://www.upthechisholmtrail.org. Podběl | OL4you - Olomoucký lifestylový magazín
[OL]4you na

Podběl

V dnešní době rádi vyhledáváme poctivé služby a kvalitní zboží. Kavárny třetí vlny zaplavují města, na kvasový řemeslný chleba se stojí řada a v kuchyních se mnohem více objevují domácí potraviny z nedaleké farmy. Revoluci zažívá i floristika. Květina rostená na „české“ půdě, zalitá „českým“ deštěm pod „českým“ sluncem. To je Podběl.

Podběl

Hájenka, zahrada, pole a sad. „Bydlíme na gruntě. Všechno to, co je dnes moderní, domácí suroviny, čerstvé suroviny, vaření podle období, je pro mě úplně běžná věc. Vždycky jsme tak žili – byl květák, uvařil se květák, bylo období švestek, tak se udělaly knedlíky. Stejně tak květiny. Před návštěvou jsme vždy vyběhly na zahradu a natrhaly květy do kytice. Najednou jsme zjistili, že lidi k nám chodí s tím, že jdou popřát k narozeninám a chtěli by uvázat kytičku. A tak to vlastně začalo.“

Podběl – rostlina a část jména rodiny Bělařových. Na začátku to byla jen Hanka, zahradní architektka, máma tří dcer. Když jednou provdávala svou dceru Janu, na svatbu vytvořily velkou květinovou výzdobu společně. A najednou byly dvě. Hlavní myšlenkou Podbělu je kvalita květin, v drtivé většině z „domácí výroby“ na zahradě u Bělařů., jež zaručí květině dlouhý život. Druhou částí je neobyčejný minimalistický vkus, složený z jemných barevných tónů českých květin, jako třeba jiřin, rozmanitých druhů růží, pivoněk, dalších trvalek , letniček a větviček.

„Prvně to bylo pár květin pro známé, potom jsem zkusila donést nějaké kytice na prodej ke kamarádům do KAFE JAK LUSK. Pak jsme z maličké kavárny BAZAR caffe skoro udělaly květinářství. Teď jsme v situaci, kdy přemýšlíme co dál. Ráda bych měla třeba květinářství či ateliér doma,“ popisuje Hana. „Pořád také zvažujeme, jestli si otevřít kamenný obchod, třeba v Přerově. Aktuálně jsme zahlceny přes celý rok, už to není jen jarní svatební sezóna a v zimě věnce,“ dodává Jana o budoucích plánech. „Čeho si nejvíc ceníme, je důvěra našich zákazníků. Častokrát je to tak, že dostaneme jen základní informace – k jaké události květinu uvázat, případně finanční omezení. Vše ostatní už nechají na nás. Zákazníci jsou vždy moc spokojení a to nás moc těší. Zajímavé je také to, že mnoho našich zákazníků jsou muži. Prý už tak nějak ví, že jejich ženám udělá největší radost květina od Podbělu.“ radují se společně.

Kvalitě květin přispívá i dnešní trend tzv. květinových farmářů. Jde o zahradníky, kteří dávají své zahradě neobyčejnou péči. Výsledkem je potom krásná, dlouho trvající květina plná vůně. A není ani dražší, než květina z dovozu. Velkým přínosem je také spolupráce těchto farmářů, předávání know how o pěstování nebo sdílení květinových přebytků. Takto se například může docílit naprosté nezávislosti na květinách z dovozu. „U dovážených květin je největším problémem to, že nikdy nevíte, co vám přijde. Objednáte klientce na svatbu růži v lososové barvě a ona přijde růžová. O kvalitě ani nemluvě,“ dodává Jana.

Nejen květiny, Podběl umí také překrásné podzimní nebo zimní věnce, které rozzáří šedivou zimu. Pár let proto pořádají workshopy vázání věnců. Z počátku to byla dobrovolnická akce, dnes jsou ihned všechny kurzy zaplněny. Spojení krásného prostoru, stovky větviček jehličí a květin, vytvoří z workshopu umělecký ateliér. „Nedávno jsem šla okolo jednoho domu a na dveřích jsem uviděla krásný věnec. Musela jsem se až zastavit, jak se mi líbil. Přesně takto bych ho udělala i já! Až za chvíli jsem zjistila, že jej vyráběla účastnice našeho workshopu,“ směje se Jana. „Kurzy jsme pořádaly například v Přerově v Marconi Coffee nebo před Vánoci v designovém studiu Mimokolektiv v Olomouci. Rádi se spojujeme s lidmi, kteří mají stejné nadšení pro věc, jako my.“  

Pokud květinu, tak jedině od Podbělu!

reklama