RECEPT: Gratinované brambory s polním salátkem

Občas se člověku nechce vyvařovat nic složitého, to ale vůbec neznamená, že si nemůže udělat výtečné a rychlé jídlo, které zvládne opravdu každý. Velkým plusem je, že po sobě nenecháte žádné hory nádobí a v potravinách kupu peněz!

Gabriela Kodysová

Suroviny:

  • Brambory
  • Cuketa
  • Slanina
  • Mozzarella
  • Rajčata
  • Parmazán
  • 30% smetana
  • Olivový olej
  • Bazalkové pesto
  • Sůl a pepř

Na salát:

  • Směs polního salátu
  • Rajče
  • Olivový olej
  • Ocet Balzamico
  • Parmazán
  • Pepř

Připravte si zapékací misku, kterou vymažte olivovým olejem, brambory si oškrabte a nakrájejte na tenké plátky, které klaďte na sebe (maximálně však dvě vrstvy), poté je zakápněte trochou olivového oleje, osolte, opepřete a potřete bazalkovým pestem. Troubu si předehřejte na 180 °C a vložte do ní misku s brambory.

Mezitím si omyjte cuketu a taktéž ji pokrájejte na tenké plátky, poté poskládejte na vrstvu brambor. Až vám začne cuketka měknout, poklaďte na ni vrstvu slaniny a lehce zalijte trochou smetany. Záleží, jak velkou zapékací misku či plech používáte – dle toho přizpůsobte množství. Ve chvíli, kdy je slanina již rozpečená, přidejte další dvě vrstvy, tedy mozzarellu a rajčata pokrájená na kolečka. Zkontrolujte, zda máte již měkké brambory, poté vše na závěr posypejte nastrouhaným parmazánem nahrubo. Až sýr zezlátne, je pokrm hotový!

Příprava salátku je pak nanejvýše jednoduchá. Zakápněte ho trochou olivového oleje, balzamikového octa, lehce opepřete a posypejte jemně postrouhaným parmazánem. Přidejte k němu rajče nakrájené na kostičky a vše poté důkladně promíchejte a podávejte jako lehkou a chutnou přílohu.

Přejeme dobrou chuť!

#brambory #recept #recepty #salát

reklama

Další články