[OL]4you na

Sezona medvědího česneku je v plném proudu. Vyrobte si pesto nebo bylinkové máslo

Zelené listy, které tak úžasně voní a ještě lépe chutnají! To je medvědí česnek. Tato skvělá bylinka k jaru neodmyslitelně patří. Medvědí česnek si můžeme vychutnat nakrájený v salátech, v polévkách, jako pesto, společně s máslem na čerstvě rozpečené bagetce... Fantazii se meze nekladou. Jedno je však jisté - zamilují si ho i ti, kteří normální česnek zrovna dvakrát nemusí.

Sezona medvědího česneku je v plném proudu. Vyrobte si pesto nebo bylinkové máslo

Věděli jste, že je medvědí česnek bohatý na vitamin C? Účinky kvetoucí rostlinky jsou nižší, doporučuje se tedy sběr ještě před rozkvětem, ideálně tedy během dubna a v první polovině května.

Kde roste
Tuto zelenou bylinku najdete na vlhčích, stinných místech, kde vytváří bohaté "koberce". Nejčastěji roste v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, řek, ale pěstuje se také jako okrasná rostlina a nachází se v zahradách a parcích. 

I když není ohroženou nebo chráněnou rostlinou, je potřeba upozornit na možnost porušení zákona, a to především při jeho sběru ve zvláště chráněných územích. Proto, ať už jdete na medvědí česnek kamkoliv, vždy se chovejte šetrně k okolní přírodě. Jistotou je koupě bylinky v obchodě.

Pozor na záměnu
Často se uvádí, že medvědí česnek můžeme zaměnit s konvalinkou, která je jedovatá. Tato záměna je reálná pouze v nekvetoucím stavu. Medvědí česnek ale spolehlivě poznáte, když list rostlinky zlehka promnete mezi prsty – přesvědčí vás jemná česneková vůně...