[OL]4you na

Sezona medvědího česneku je v plném proudu. Vyrobte si pesto nebo bylinkové máslo

Zelené listy, které tak úžasně voní a ještě lépe chutnají! To je medvědí česnek. Tato skvělá bylinka k jaru neodmyslitelně patří. Medvědí česnek si můžeme vychutnat nakrájený v salátech, v polévkách, jako pesto, společně s máslem na čerstvě rozpečené bagetce... Fantazii se meze nekladou. Jedno je však jisté - zamilují si ho i ti, kteří normální česnek zrovna dvakrát nemusí.

Sezona medvědího česneku je v plném proudu. Vyrobte si pesto nebo bylinkové máslo
FOTO: Unsplash

Věděli jste, že je medvědí česnek bohatý na vitamin C? Účinky kvetoucí rostlinky jsou nižší, doporučuje se tedy sběr ještě před rozkvětem, ideálně tedy během dubna a v první polovině května.

Kde roste
Tuto zelenou bylinku najdete na vlhčích, stinných místech, kde vytváří bohaté "koberce". Nejčastěji roste v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, řek, ale pěstuje se také jako okrasná rostlina a nachází se v zahradách a parcích. 

I když není ohroženou nebo chráněnou rostlinou, je potřeba upozornit na možnost porušení zákona, a to především při jeho sběru ve zvláště chráněných územích. Proto, ať už jdete na medvědí česnek kamkoliv, vždy se chovejte šetrně k okolní přírodě. Jistotou je koupě bylinky v obchodě.

Pozor na záměnu
Často se uvádí, že medvědí česnek můžeme zaměnit s konvalinkou, která je jedovatá. Tato záměna je reálná pouze v nekvetoucím stavu. Medvědí česnek ale spolehlivě poznáte, když list rostlinky zlehka promnete mezi prsty – přesvědčí vás jemná česneková vůně...