Talenti z gastronomie: breakfast chefs Eva a Blanka z Café New One

Tento článek je prvním z rubriky o gastronomických talentech. O lidech působících v olomoucké gastronomii, kteří jsou obdařeni neobyčejným nadáním. O těch, kteří jsou hodiny a hodiny zavřeni v kuchyních, aby na talíři vytvořili nezapomenutelný zážitek. O těch, o kterých se tolik nemluví a možná by se mělo.

Veronika Jínová

Znáte to, víkendová ranní pohoda, rádi si odpočineme od denního shonu, tak si zajdeme na snídani. Mnoho z nás zamíří na vejce Benedikt do Café New One. Ty skvělé, s měkkou čerstvou houskou a holandskou omáčkou. Jsou tak dobrá, že si na ně občas klidně hodinu počkáme. A já vám řeknu tajemství těchto skvělých snídaní.

Eva Orságová a Blanka Vondrová. Dvě naprosto jiné osobnosti, společně ale nepřekonatelné. Náš rozhovor byl vtipný a zábavný, při zpětném poslechu nahraného textu jsem občas měla slzy v očích od smíchu.

Pracovně starší, máma dvou dětí, vždy pěkně upravená, s velmi klidnou duší – to je Blanka. Zkušenosti v gastronomii nasbírala ze závodní jídelny v Jabloné nad Orlicí, kam po škole nastoupila. „Bylo nás pět a vařili jsme v takových obřích várnicích nebo hrncích a krmili jsme mnoho strávníků.“ Kariéra ji následně zavedla do bývalého motorestu v Nemilanech. Po první mateřské v roce 2014 hledala jiné zaměstnání a stala se hlavní snídaňovou kuchařkou v nově otevřeném Café New One. Tramtadadá, vznikla historicky první olomoucká vejce Benedikt. Mimo další krátkou pauzu s druhým dítětem je Blanka už pět let stálicí na snídaňové směně.

Eva. Energická a nezastavitelná, přesný opak Blanky. Máma jednoho roztomilého psa a skvělá vypravěčka příběhů. Jak sama říká, největší zkušenost si odnesla z jedné vesnické hospody, kdy měla možnost osahat si mnoho surovin. Touha po umu ji zavedla také do Prahy, na stáž do prestižní restaurace Ambiente a jejich Café Savoy, kde objevila tajemství francouzského cukrářství. V Olomouci prošla například kdysi oblíbeným podnikem Denisova 6 či restaurací Konvikt. Když Eva chodila každý den do vedlejšího Alberta okolo Café New One, nedokázala si představit, že zde jednou bude pracovat. Evin začátek byl trochu vtipný: „Těsně před New One jsem byla chvíli bez práce, což by mi až tak nevadilo, ale docházely mi peníze. Potom jsem zde žádala o práci a měla jsem za to, že pohovory v gastronomii jsou prostě neformální. Náš bývalý šéfkuchař je ale velmi formální člověk dost si na tom zakládal. No a já jsem teda přišla, bylo léto, v tričku a kraťasech, tak já jsem teda ta Eva. On mi začal velmi důležitě vysvětlovat, jak to chodí a já nedonesla ani životopis. Myslela jsem si, že se mám jít prostě ukázat do kuchyně, umíš, neumíš. Po tomto jsem ani nedoufala, že mě vezmou, vždyť jsem se ani nijak neprodala. Říkal, že mi na 100% do týdne zavolá. Nezavolal a byla jsem ráda, protože mi bylo po tom všem opravdu trapně. No a najednou mi asi po třech týdnech zvoní telefon, že se rozhodl pro mě. Byla jsem hrozná a stejně to dopadlo skvěle.“

O víkendech, kdy udělají desítky a desítky pokrmů, jim pomáhá šikovná brigádnice Viki, jinak táhnout veškeré snídaně v podniku. Jejich den začíná hodinu před startem snídaňového šílenství, kdy Blanka přijíždí ve stejný čas autobusem. Eva v tento čas ještě rychle fouká svoje mokré vlasy. Začnou chystat domácí italskou focacciu, jejíž příprava je vlastně takovou skupinovou prací v kuchyni. „V tuto dobu musí být také perfektně nachystané všechny suroviny jako nakrájená šunka, vysmažená cibulka nebo nasekaná pažitka. Od 7:31 totiž pravidelně z tiskárny vyjíždí první snídaně a jdeme na to.“ Během směny jedou jednu snídani za druhou, ve volném čase se snaží pomáhat cukrářkám s domácím pečivem. „Dřív jsme za jeden den zpracovaly třeba dvě plata po třiceti vejcích a myslely jsme, že už víc nezvládneme. Dnes těch plat za pár hodin zděláme třeba patnáct.“ Po konci směny musí vše sklidit a nachystat kuchyň pro „obědové“ kuchaře. Mimo snídaní vytvářejí také vlastní pastu, která je součástí mnoha pokrmů v restauraci.

Svou kreativitu i uplatňují při tvorbě speciálních snídaní, které se mění co týden dle jejich vlastních receptů. Mezi jejich oblíbené jídla patří tradiční buchtičky s krémem. Na ty doporučují všem přijít, prý jsou božské. Při rozhovoru jsem se ptala také na tajemství vejcí Benedikt, se šunkou, a Florentine, se špenátem. „Recept na tyto vejce není podle originálu. Místo klasického anglického muffinu máme pod vejci domácí seříznutou housku, která je opravdu vychytaná a dobrá. Celé tajemství je hlavně v kombinaci surovin – výborná holandská omáčka s hromadou másla, tekutý žloutek ze ztracených vajec a čerstvá pažitka.“ Za jeden den jich udělají třeba padesát. Podle jejich slov je jejich práce požitkem a opravdu je baví. Samy mě požádaly, abych všem řekla, „že se v Café New One mají jako prasata v žitě.“

Pro všechny čtenáře OL4you holky připravily univerzální recept na sladkou snídani:

Vafle ala lívanec

200 ml mléka

3 středně velká vejce

2 lžíce cukru moučky

200 g polohrubé mouky

100 g změklého másla

1 lžička kypřícího prášku

+ cokoliv co chcete dál

„Změklé máslo, cukr a vejce vyšlehejte dohromady, pak přidejte zbytek surovin. Do těsta se dá přidat úplně cokoliv, co vám chutná. My doporučujeme přidat 2 lžíce mletého máku do těsta. Z něj uděláme vafle za pomoci vaflovače (ale tušíme, že by to sneslo i lívanečník a sporák). K vafličkám můžeme přidat opět cokoliv, co máte rádi. Za nás je to tučný dobrý tvaroh zjemněný šlehačkou a vyhajpovaný citronovou kůrou!“

#redakce testuje #talenti z gastronomie

reklama

Business ples
Další články