Ozdobená velikonoční vajíčka nemusí po svátcích končit v odpadkovém koši. Naopak, právě teď se z nich může stát stylová jarní dekorace. Vydlabané skořápky poslouží jako netradiční mini vázičky na drobné květiny nebo třeba jako svícínky na čajové svíčky. Skvěle vyniknou i jako součást velikonočního věnce či přírodního aranžmá na stůl nebo okenní parapet.
Pokud byla vajíčka barvena přírodními metodami (například cibulovými slupkami, kurkumou nebo červenou řepou), lze je po Velikonocích přidat i do kompostu. Tím dostanou ještě jednu šanci, tentokrát jako přírodní hnojivo.
Z vařených vajec vzniknou skvělé recepty
Vařená vejce patří mezi potraviny s širokým využitím. Vajíčkový salát je klasika, která se dá jednoduše ozvláštnit – stačí zaměnit majonézu za bílý jogurt, přidat dijonskou hořčici, čerstvé bylinky nebo na jemno nakrájenou jarní cibulku. Výsledkem je lehká pomazánka ideální na celozrnný toast nebo do sendviče.
Z vařených vajec lze připravit i oblíbená plněná vejce – žloutky se smíchají s hořčicí, tvarohem, kari kořením, tuňákem nebo avokádem a zpět naplní do bílků. Tato varianta potěší nejen chuťové buňky, ale i oko – a navíc skvěle poslouží jako rychlý předkrm nebo pohoštění pro hosty.
Vejce jsou také vítanou součástí zeleninových salátů, kde dodají bílkoviny a zasytí. Zkuste přidat nakrájené vajíčko do mísy s rukolou, pečenou řepou, kozím sýrem a ořechy – jednoduché, efektní a chutné.
Skořápky jako kreativní zábava nejen pro děti
Pokud jsou v domácnosti děti, velikonoční skořápky poslouží jako zábavný materiál pro tvoření. Barevné skořápky se dají rozlámat a použít na výrobu mozaiky, kterou lze nalepit na papír, dřevo nebo květináče. Fantazii se meze nekladou – ozdobit je lze i třpytkami, barvami nebo ubrouskovou technikou. Oblíbenou aktivitou je také „vajíčková zahrádka“, kdy se do skořápky zasadí řeřicha nebo jiná rychle rostoucí semínka – ideální jako ekologický projekt na jarní okno.
Praktické rady
Vařená vejce ve skořápce vydrží v lednici přibližně týden. Pokud se jich však sejde opravdu hodně, existuje několik možností, jak je uchovat nebo předat dál. Nasekaná vejce lze například zmrazit a použít později do pomazánek nebo polévek. Dobrou volbou je i darování, sousedům, kolegům nebo rodině, kde se letošní koledníci příliš neohřáli.