[OL]4you na

Eva Juriková: Tajemství úspěchu rodinné restaurace Viktoria

V malebném centru Olomouce stojí restaurace, která si po několik desetiletí drží pověst jednoho z nejlepších gastronomických zážitků ve městě. Nachází se trochu skryta v kouzelné Školní ulici, jen pár desítek metrů od olomoucké radnice. Za úspěchem restaurace Viktoria stojí žena s velkým srdcem a vášní pro kvalitní jídlo – Eva Juriková, majitelka podniku. V rozhovoru s námi sdílela svou životní cestou a vyprávěla o vzniku restaurace, rodinných hodnotách i důrazu na čerstvost a kvalitu potravin. Jako pravidelný návštěvník restaurace musím podotknout, že zdejší steaky patří opravdu k tomu nejlepšímu, co lze v Olomouci ochutnat. A je tu ještě něco navíc, doslova a do písmene specifická atmosféra, genius loci útulně zařízeného prostoru restaurace, kde se cítíte jako doma.

Eva Juriková: Tajemství úspěchu rodinné restaurace Viktoria

Eva Juriková začínala svou kariéru v úplně jiném oboru. Vystudovala pedagogiku a chvíli pracovala jako vychovatelka na zvláštní škole v Uničově. Život ji však zavedl na zcela jinou cestu – do světa gastronomie. Dnes je hrdou majitelkou restaurace, která se pyšní čerstvými surovinami a rodinnou atmosférou. Jak se z učitelky stala úspěšná restauratérka? To vám Eva prozradí v tomto upřímném a inspirativním rozhovoru.

První kroky: Od školní tabule do kuchyně

„Nikdy bych nečekala, že skončím v gastronomii,“ přiznává Eva na začátku našeho rozhovoru. „Měla jsem pedagogické vzdělání a pracovala jsem jako učitelka ve zvláštní škole. Bylo to velmi náročné, zejména psychicky. Osudy těch dětí mě hluboce zasahovaly a postupně jsem zjistila, že se v této práci necítím šťastná,“ vzpomíná.

Po několika letech v pedagogické praxi se Eva rozhodla změnit svůj život a odešla ze školství. „Neměla jsem žádný jasný plán, co budu dělat dál. Neuměla jsem nic jiného, protože pedagogická práce je velmi specifická. Bylo to, jako by mi chyběly jakékoliv další dovednosti. Hledala jsem brigády, až jsem se nakonec dostala do gastronomie,“ říká. Tento krok změnil její život.

Od koktejlového baru k rodinnému podniku

S gastronomií se poprvé setkala v koktejlovém baru, který vedli bratři Chmelíkovi, kde se její zájem o obor začal rozvíjet. „Začalo mě to bavit, měla jsem ráda pěkné věci, a to se odráželo i ve vaření. Chtěla jsem něco vlastního, co by nebyl jen koktejlový bar, ale restaurace,“ vysvětluje Eva, jak se zrodila myšlenka na založení vlastního podniku.

„V roce 1994 jsem převzala prostor, kde dříve fungoval koktejlový bar, a začala ho přetvářet podle svých představ. Z původního konceptu jsem udělala restauraci. Přestavěla jsem zimní zahradu a přidala zahrádku ve dvoře. Bylo to hodně práce a stálo to spoustu peněz, ale věděla jsem, že to stojí za to,“ vypráví Eva.

Italská inspirace: Když se láska k jídlu snoubí s vášní pro kvalitu

Klíčový zlom přišel, když její dcera odjela do Itálie a provdala se za olomouckého fotbalistu Tomáše Ujfalušiho. „Díky tomu jsem měla příležitost často jezdit do Florencie. Tamní gastronomie mě okouzlila. Italská kuchyně se zaměřuje na jednoduchost a kvalitu. Čerstvé suroviny, výborné sýry, olivový olej, a to všechno v kombinaci s úžasnou atmosférou,“ vzpomíná Eva na své cesty po Itálii.

V Itálii se začala o gastronomii zajímat mnohem více než kdy předtím. „Viděla jsem, jak je možné dělat skvělá jídla z pár surovin, když jsou čerstvé a kvalitní. To mě inspirovalo natolik, že jsem se rozhodla přenést tento koncept do své restaurace v Olomouci,“ říká Eva. „Začala jsem vařit jednodušší, lehčí jídla – těstoviny, kvalitní maso, saláty. Čerstvost se pro mě stala základem.“

Čerstvost a kvalita jako pilíře kuchyně

V restauraci Viktoria se vše připravuje až po objednávce. „Nemáme nic předpřipravené. Každý salát, každá zelenina se krájí až na objednávku,“ říká Eva s hrdostí v hlase. „Nemáme žádné zásoby mražených jídel, kromě několika málo věcí, jako je zmrzlina. Všechno ostatní je čerstvé – od masa až po zeleninu.“

Tento přístup k vaření vychází z Eviny inspirace Itálií. „Přenesla jsem si sem italskou filozofii. Zelenina musí být opravdu čerstvá, olivový olej kvalitní. Nezahušťujeme polévky moukou, ale jen rozmixovanou zeleninou, protože chceme, aby jídla byla co nejzdravější. Staráme se o to, aby naši hosté jedli kvalitně a lehce,“ vysvětluje.

Tento koncept má u zákazníků velký úspěch. „Lidé mi často říkají, že se po jídle u nás cítí lépe než po jídle v jiných restauracích. Organismus si totiž zvykne na čerstvé suroviny, ze kterých naše jídla připravujeme,“ dodává Eva s úsměvem.

Rodinný podnik: Když je restaurace srdeční záležitostí

Restaurace Evy Jurikové je doslova a do písmene rodinným podnikem. „Můj syn Jára je vyučený kuchař a pracuje u nás od doby, kdy byl ještě na škole,“ říká. „Postupně se zapojil do vedení kuchyně a dnes je klíčovou osobou, která se stará o kvalitu jídel. Je to úžasný pocit vidět, jak pokračuje v rodinné tradici.“

Restaurace je dnes výhradně rodinným podnikem, do kterého nejsou zapojeni žádní zaměstnanci zvenčí. „Před lety jsme měli problémy s kuchaři, kteří si chtěli dělat věci po svém. To nefungovalo. Proto jsme se rozhodli, že budeme podnik vést sami. Rodina je zárukou, že se vše bude dělat tak, jak si přejeme,“ vysvětluje Eva.

I Evina vnučka Kateřina, která působí jako herečka v oblíbeném seriálu Ulice, pomáhá v restauraci. „Kateřina je velmi šikovná a ráda se zapojuje, když má volno,“ říká hrdá babička.

Rodinný podnik má však i své výzvy. „Je to výhoda i nevýhoda zároveň. Jsme spolu pořád, někdy až 16 hodin denně, a to může být někdy náročné. Ale na druhou stranu, díky tomu můžeme zajistit, že je všechno přesně tak, jak chceme. A když se někdy něco nepovede, umíme si to říct na rovinu,“ přiznává Eva.

Známí hosté: Večeře s Václavem Havlem

Restauraci Viktoria navštívilo mnoho známých osobností. „Byl tu například prezident Václav Havel, který u nás dokonce křtil jednu ze svých knih. Bylo to pro nás obrovská čest,“ vzpomíná Eva. „Pan Havel byl velmi milý člověk. Setkání s ním i jeho první ženou Olgou byla vždy výjimečná.“

Kromě Václava Havla restauraci navštívili i další významní hosté, jako například Emanuel Ridi, populární kuchař a moderátor, Felix Slováček, Janek Ledecký nebo sportovci Petr Nedvěd, Tomáš Ujfaluši, Marek Heinz a mnoho dalších. „Známí hosté dodávají naší restauraci lesk, ale důležití jsou pro nás všichni, kdo k nám přijdou,“ zdůrazňuje Eva. Častým hostem je i Jaroslav Dušek.

Eva mimo kuchyň: Vášeň pro cestování a chalupaření

Když Eva zrovna neprovozuje restauraci, ráda se věnuje odpočinku na chalupě. „Nejvíce času trávíme na chalupě v Malé Morávce. Je to místo, kde si můžeme opravdu odpočinout a načerpat nové síly. Ráda tam pracuji na zahradě. Mám ráda květiny a stromy,“ říká Eva.

I když ráda cestuje, v poslední době dává přednost klidnějším místům. „Mám ráda přírodu a horské oblasti. Nevyhledávám tropické destinace, kde je horko. Raději mám místa, kde je chladněji a kde mohu odpočívat v přírodě,“ dodává.

Plány do budoucna: Zachovat tradici a kvalitu

A jaké má Eva plány do budoucna? „Chtěla bych, aby můj syn Jára pokračoval v rodinné tradici a udržel kvalitu, kterou jsme v restauraci nastavili. Důležité pro mě je, aby hosté měli vždy pocit, že je vše tak, jak má být,“ říká Eva.

Doufá, že restaurace bude i nadále prosperovat. „V posledních dvou letech Jára převzal velkou část zodpovědnosti a věřím, že bude schopen vést restauraci stejně dobře jako já. Je důležité, aby naše rodinné dědictví pokračovalo,“ uzavírá Eva.

V to ostatně věřím i já, jako pravidelný a spokojený návštěvník.

 

reklama