Jorge Atisha & OpenWine

V Chile vystudoval psychologii, ale do Čech přijel jako tenisový trenér. Rodilý Chilan Jorge Atisha našel v naší zemi mnohem víc, než čekal – svou životní lásku a nový domov.

Zuzana Zbořilová

Když Jorge přijel v roce 1999 do České republiky jako tenisový trenér na Mistrovství světa juniorů v Prostějově, rozhodně netušil, že jeho další kroky v životě budou směřovat právě do tohoto  regionu. Pak ale poznal svou nynější manželku a bylo jasno. Michaela tehdy studovala na Univerzitě Palackého v Olomouci, a Jorge se tak zamiloval hned dvakrát – do Michaely a do Olomouce: „Olomouc má naprosto dokonalou velikost – není ani přiliš malá, ani velká. Je tak akorát a člověk zde najde vše, co potřebuje. Díky univerzitě je navíc město plné mladých lidí a doslova tepe životem.“ Po přestěhování z Chile do Čech se Jorge několik let věnoval tenisu. Ten ho sice bavil, ale v koutku duše stále přemýšlel nad svým snem, a to věnovat se něčemu, co by bylo spojené s jeho rodným Chile. Víno tak bylo jasnou odpovědí.

To nej z Chile a Jižní Ameriky

Pro začátek začal dovážet z Chile jen pár vín, která znal a která mu chutnala. Postupně přidával i další země – ArgentinuUruguay. „Naši klienti chtěli neustále ochutnávat nová vína, a tak jsme přidali víno z jiných kontinentů – dnes můžeme nabídnout lahvová vína i z Itálie, Španělska a také z Jihoafrické republiky. Všechna vína vybíráme sami a jsme jejich výhradními dovozci do České republiky a na Slovensko,“ prozrazuje sympatický Chilan.

Kromě kvalitních vín se jeho společnost OpenWine soustředí na zajímavé gourmet produkty, jako je chilská papája, chilské mandle, olivy a olivové oleje. V portfoliu má také pálenku z hroznů – Pisco. V Chile a Peru jej považují za národní nápoj. Pisco je základem míchaných nápojů Pisco Sour (Pisco s limetovou šťávou, cukrem a vaječným bílkem) a Piscola (Pisco a Coca-Cola). A právě tyto (ale nejen tyto) koktejly můžete ochutnat v Latino Baru OpenWine, kde na vás dýchne ta pravá latinskoamerická atmosféra. Latino Bar vznikl v prosinci 2016: „Chtěli jsme vytvořit místo, kde by si naši zákazníci mohli vychutnat sklenku svého oblíbeného vína, poznat víno nové a příjemně se pobavit s partnerem či přáteli,“ popisuje Jorge. A tak se zrodil Latino Bar v Uhelné ulici č. 15 v Olomouci. Kromě vína si zde návštěvníci mohou pochutnat na lahodných tapas. Pokud jste milovníky španělské kuchyně, neměli byste si nechat ujít pravidelné akce s paellou (typickým španělským jídlem z rýže, podobném rizotu – s kuřecím a králičím masem či s plody moře), které zajišťuje Enrique ze Španělska v Latino Baru dvakrát třikrát do měsíce. Lákavé jsou také tematické degustace, které probíhají se sommeliérkou Zuzanou Vojtěchovou. Seznámíte se během nich s různými víny i odrůdami a vychutnáte si snoubení vín se sýry nebo čokoládou. „Když člověk začne vínu trochu rozumět, má pak větší zájem ochutnávat vína nová a zjišťovat, jak se co dělá,“ zmiňuje Jorge a přiznává, že ačkoliv ochutnává rád nové značky, vždy si s chutí dá skleničku vína Santa Ema.

Den otevřených dveří

Jednou za rok pořádá Jorge se svým týmem Den otevřených dveří skladu OpenWine v Prostějově. Ten letošní proběhl na konci srpna: „Zveme sem naše klienty a přátele, abychom jim ukázali, v jakých podmínkách skladujeme naše víno. Velmi důležité aspekty jsou např. správná teplota a světlo, respektive tma. Zároveň hosté ochutnají nová vína, která občas přidáme do našeho portfolia. Aktuálními novinkami jsou vína z The Tapas Wine Collection ze španělského vinařství, italská vína od Cantine Pirovano – primitovo a prosecco, a nové ročníky vín od našich dlouhodobých dodavatelů.“

Den otevřených dveří OpenWine ovšem není pouze o skladu a víně – je také o kultuře. V rámci letošního programu si hosté poslechli koncert hudebníka Marka Soldána: „Marek je náš kamarád – spolupracujeme již dlouho a hrává také v Latino Baru.“ Sklad tak potvrdil nejen ideální skladovací podmínky, ale také bezchybnou akustickou výhodu. Před koncertem měli hosté možnost vidět výstavu veteránů a zažít gastronomický zážitek při sledování přípravy paelly (samozřejmě s následnou degustací).

Ačkoli moravským vinařům nastává vinobraní většinou v září, jinak tomu je v Jižní Americe. Tam vinobraní dávno proběhlo. Ale i tak je podzimní období pro Jorgeho velmi důležité: „Protože se hodně zaměřujeme na korporátní klientelu, začíná nám vánoční sezona. Přichází období, kdy si naši zákazníci ochutnávají, vybírají a objednávají to správné na Vánoce – ať už jako firemní či soukromé dárky.“

Chilan v Olomouci

Dnes žije Jorge už přes 13 let v Česku, se svou manželkou Michaelou má ročního synka Nicolase a do všech svých projektů stále vkládá celé své srdce. Do Chile jezdí alespoň jednou za rok a čerpá tam energii a úsměvy – to je totiž údajně jeden z hlavních rozdílů mezi Čechy a Jihoameričany: „Zdá se mi, že v Jižní Americe jsou lidé více otevřenější – hned si tykají a jsou více přátelští. Nechci říct, že v Česku by lidé byli nepřátelští – ale déle zde trvá, než si někoho pustí k tělu. Jsou více seriózní a neusmívají se tolik jako právě v Jižní Americe. Nevím, jak si to vysvětlit – a právě proto potřebuji jezdit do Chile tak jednou za rok, abych se nabažil energie a latinskoamerický temperament importoval do Latino Baru.“

Při svých návštěvách Chile se Jorge snaží vždy potkat s rodinou a přáteli. „Přátelství je jednou z nejdůležitějších věcí na světě, bez které se nedá žít. Obzvláště přátelství, která trvají mnoho let. Přesto, že se pár roků nevidíte, víte, že se na sebe můžete spolehnout.“ Jorge nedá dopustit na moderní technologie: „Díky nim se v dnešní době můžete se svými blízkými bavit, jako byste stáli vedle sebe, i když jste tisíce kilometrů daleko.“

Hurá do Chile

Zdolávání vzdáleností a cestování je ovšem jedním z Jorgeho koníčků. Jedno místo na světě však na něj udělalo největší dojem: „Jedná se o Velikonoční ostrov na pláži Anakena, kde jsem se ženil. Ačkoli patří k Chile, je ostrov od kontinentu vzdálený 4,5 tisíce kilometrů. Ne každý Chilan se tam kdy dostane, proto jsem velmi vděčný, že jsme tam měli možnost zrealizovat naši svatbu. Mám na to krásné vzpomínky a tohle místo je pro mě velmi speciální.“

Kdyby nás měl pozvat Jorge do Chile, jeden týden by prý nestačil: „Pokud pojedete do Chile, rezervujte si hned týdny dva nebo tři, abyste mohli poznat všechny krásy, které se tam nacházejí. První destinací by byla rozhodně poušť Atacama. Jedná se o nejsušší poušť na světě. Druhou destinací by byla Patagonie, jejíž polovina patří právě do Chile. Ochutnat byste měli ,empanadas‘ (pšeničné kapsy plněné masem, rybou či zeleninou) a ,ceviche‘ (pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky – připravuje se ze syrového rybího masa, které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi). V Chile existuje mnoho produktů, které nenajdete nikde jinde na světě – např. různé druhy ovoce a bylinek. Takže při ,ochutnávání‘ této země rozhodně narazíte na surovinu, která vás překvapí...“ prozrazuje Jorge.

Pokud se ovšem budete obávat podniknout cestu do Jižní Ameriky (a konkrétně do Chile) na vlastní pěst, můžete využít organizovaných zájezdů, které Jorge Atisha pořádá pro skupiny 14 až 15 lidí. Kromě neskutečně krásné přírody se můžete těšit samozřejmě na výborná vína!

Nápady a plány

Ani chvilku ale Jorge nezahálí. Aktuálně se svým týmem připravuje nový projekt, který nabízí kompletní servis pro gastroprovozy. Hotely, restaurace, bary a kavárny si tak mohou nejen vybrat víno z portfolia, ale také služby jako přípravu vinného lístku, školení personálu, dodání promo materiálu a další.

Na závěr musíme přiznat, jak jsme vděční, že máme tento „kousek Chile“ v Olomouci – optimistický Jorge se svou romantickou duší (mezi jeho nejoblíbenější filmy patří Duch a Osobní strážce), s neochvějnou vírou v nejdůležitější životní hodnoty (rodina a přátelé) nám zpříjemňuje každodenní životy, ať už díky osobnímu setkání nebo při vychutnávání dobrého vína z OpenWine. Proto nám nezbývá než popřát mu štěstí ve všem, do čeho se vrhne – ať už to budou další Latino Bary v Brně, Praze, Ostravě... nebo kdekoli, kde se lidé budou chtít bavit a smát.

Jorge & OpenWine

Společnost OpenWine byla založena Jorgem Atishou před deseti lety s cílem dodávat na český trh ta nejlepší vína s jihoamerickým srdcem. Díky velkému nadšení a skvělému vínu se z Jorgeho koníčku stal jeden z největších importérů prémiového lahvového vína České republiky zaměřující se na privátní a korporátní klientelu. Od té doby OpenWine rozšířilo své portfolio o víno ze Španělska, Itálie, Jihoafrické republiky a také gourmet produkty. Na snímku – Jorge Atisha se sommeliérkou Zuzanou Vojtěchovou, která je součástí OpenWine od roku 2010, a i díky její profesionalitě a nadšení pro víno stoupá úroveň společnosti. Více informací najdete na www.openwine.cz

 

#rozhovor #kam jít v olomouci #gastronomie #cestování #santa ema #olomouc #prostějov #chilan #chile #pisco #openwine #víno #jorge atisha #interview #latino bar

reklama

golfolomouc.cz
Další články