Great Gatsby není jen filmem, který každému vzal dech, stejnojmenně je označený také podnik v centru olomouckého dění. Stojí za ním mladý a úspěšný provozovatel Michael Piňos, se kterým se naše redakce sešla u dobré kávy, a díky tomu vám můžeme povyprávět jeho příběh.
Michael Piňos je muž, který nejenže vdechl život známým olomouckým podnikům Great Gatsby a Escobar, ale také věnuje svůj čas a energii bojovým sportům. Kdo ho ještě nezná, seznámí se s ním díky našemu rozhovoru. „Jsem provozovatelem známého olomouckého podniku Great Gatsby a taktéž baru Escobar, který najdete hned vedle v Mastných krámech. Mezi moje koníčky patří bojové sporty, které dělám už asi od pěti let. Aktuálně se věnuji hlavně MMA, chodím ale také na box a thaibox. Takže nejsem jen majitelem a provozovatelem, ale i aktivním sportovcem. A to vše se snažím každý den koordinovat a nezbláznit se,“ prozradil nám pro začátek Michael.
Nejsem v tom sám
Ve dvou se to lépe táhne a ani Michael není na všechny pracovní věci sám. „Mám společníka – Lukáše Hlavinku. Náš příběh se začal psát na olomoucké diskotéce Varna (dnešní R6 Club), kde Luky dělával za barem. Já jsem v té době měl menší bezpečnostní agenturu, která ve zmiňovaném podniku zajišťovala bezpečný chod večera. No, a tam tehdy vznikl nápad založit si něco společně,“ vysvětloval mladý podnikatel.
Vodní dýmky jsou už delší dobu velkým lákadlem. Jako první otevřel Michael s Lukášem bar Escobar, který si získal u místních skvělé renomé a sklidil mnoho úspěchů. „Potom se nám naskytla možnost otevřít bar Great Gatsby. Neváhali jsme a pustili jsme se do toho. Co si budeme povídat, prostor v Uhelné ulici, který disponuje nejen vnitřním barem ale také venkovní zahrádkou, je opravdu nejlepším místem, kde si otevřít v Olomouci podnik,“ dodával Michael k historii.
Nejlepší vodní dýmky v Olomouci
Lukáš s Michaelem viděli, že trend vodních dýmek funguje, ale nechtěli dělat věci průměrně, chtěli do Olomouce přinést tu nejvyšší možnou kvalitu, kterou lze u vodních dýmek vůbec najít, a dát tak zákazníkům to nejlepší z nejlepšího. „Nakoupili jsme dýmky od Shisha Original, což je česká značka, která se vyrábí v Brně, ale prodává se do nejluxusnějších hotelů v Dubaji. Dýmky jsou to sice drahé, ale designově a funkčně jsou naprosto skvělé,“ popisoval Michael. Bar Great Gatsby vyšperkovali a dostali na úroveň luxusnějšího baru, který nemá v Olomouci obdoby.
Foto: Martin Severa
Inspirace z dětství
Ikonický název je rozhodně něco, co vás upoutá už na první pohled. Zajímalo nás tedy, proč právě Great Gatsby, je za tím osobní pouto? „Great Gatsby je od dětství mojí nejoblíbenější knihou. Později jsem zhlédl i film a ten ve mně ještě více umocnil zálibu v tomto díle. Proto jsem se toho názvu chytil a udělal stejnojmenný bar. Jen u nás všechno není pouhým snem,“ dodal s úsměvem na tváři Michael.
Unikátní kombinace
Poloha baru je jednou z velkých předností podniku. Nabízí zákazníkům příjemné posezení s vodními dýmkami na venkovní zahrádce, což nikde jinde v Olomouci nenajdete. „Máme navíc extrémně šikovné barmany a jednoho dýmkaře, který pochází z Kosova a jeho rodina tam provozuje 3 shisha bary. Je to skutečný milovník dýmek, který chystá šest dýmek zároveň a do toho si vychutnává svoji vlastní. Hrdě můžeme říct, že máme dýmkaře, který v Olomouci nemá konkurenci, a díky tomu si můžeme držet úroveň,“ vysvětloval. „Zároveň je díky našim barmanům i koktejlová úroveň velmi vysoká. Kombinace drinků, vodních dýmek, prostoru a rodinné atmosféry je to, co dělá náš bar unikátním.“
Signature drinky
Už se vám stalo, že jste přišli do baru a barmani přesně věděli, co si dáte, protože nepijete nic jiného? Tak v Great Gatsby tenhle zážitek posunuli ještě výš a přišli se signature drinky pro skalní zákazníky a partnery, které jsou jim šité na míru. „Najdete mezi nimi například Sigma shoty pro Sigmu Olomouc, drinky pro olomoucké hokejisty, Muay Thai Olomouc a pro spoustu dalších zákazníků. Tyhle drinky nejsou výsledkem jakési spolupráce, ale spíše vždy vzejdou z nějakých večírků. Například kluci ze Sigmy pokaždé, co vyhrají, přijdou oslavit výhru k nám, a proto jsme s barmany a zákazníky vymysleli jejich speciální signature drinky,“ doplnil Michael.
Filmová inspirace
Oba bary mají spojitost s filmy. Jak to bylo s Great Gatsby, už víme, ale co Escobar, byl skutečně inspirován Pablem Escobarem?„Název Escobar vzešel z dob pandemie, kdy na Netflixu frčel seriál inspirovaný životem Pabla Escobara, líbila se nám slovní hříčka Esco a Bar. Rozhodně to nebylo myšleno jako obdiv Pablu Escobarovi, ale k názvu jsme se jednoduše nechali inspirovat samotným seriálem a zajímavostí slovního spojení,“ vysvětlil Michael.
Foto: Martin Severa
Nadějný sportovec
Michael Piňos není jen provozovatel barů, je to také nadějný sportovec, který se tvrdě připravuje na nejrůznější závody a ve volném čase také trénuje v olomouckém fitness centru. Poslední měsíce se Michael intenzivně připravoval na akci GCF, která se každoročně koná v Clarion Congress Hotelu. A s tím nás napadla otázka, jak taková příprava vypadá? „Jsou to vlastně každodenní tréninky, buď boxu, kickboxu nebo thaiboxu. Což znamená ráno trénink, odpoledne musím řešit s parťákem v barech provozní věci, večer trénink a potom začíná ten noční život. Sem tam teda i spím, za dva tři dny,“ doplnil vtipně.
„Tréninky jsou složeny z MMA, sparingů, brazilského jiu-jitsu, grapplingu a wrestlingu. Ono MMA je takový desetiboj, takže ta příprava se skládá z mnoha věcí. V Legends Gymu jsem měl navíc kondiční a silovou přípravu, a když jsem to časově stíhal, snažil jsem se o dvoufázové tréninky, které jsem kloubil s nočním životem v Olomouci,“ vysvětlil nám Michael.
„Mým největším kamenem úrazu u příprav je strava, kterou musí každý sportovec dodržovat. K tréninku jsem měl odjakživa dobrý přístup, ale ten životní styl vždycky trochu pokulhával. Hlavně když je to v našich podnicích jedna velká párty. A když mají vedle kluci tak super hamburgery.“ Z vyprávění mladého podnikatele jsme pochopili že taková příprava rozhodně není jednoduchá a stojí za ní mnoho úsilí.
Nic nejde naplánovat
„V dobách, kdy jsem měl bezpečnostní agenturu, jsem studoval na právnické fakultě, ale na začátku třetího ročníku jsem to zabalil. Nedalo se chodit na denní studium a přes noc být v práci,“ vzpomínal Michael. Dříve by ho nenapadlo, že z potenciálního studenta práv bude majitel úspěšných podniků. Vše se dle slov Michaela odehrálo velmi spontánně, a když přišla příležitost, jednoduše se jí chytil.
Cesta podnikání je krkolomná a přišly i neúspěchy. Vyhnout se jim nedá. „Když problémy zvládnete řešit, čeká vás úspěch,“ doplnil Michael. „Zpětně ale nelituju, že jsem si místo studia vybral pod- nikání. Když něco dělám, chci v tom být nejlepší. Během studia jsem cítil, že tady asi nemám úplně šanci být nejlepší. Plánování je super, ale nakonec je všechno úplně jinak,“ zakončil s úsměvem mladý podnikatel.