Tento monotematický gastroklub v srdci Olomouce, který je spojený s konceptem samoobslužného smarthotelu Nezvalova Archa, přináší naprosto jedinečný kulinářský zážitek. Hlavní hvězdou degustačního menu jsou zde slávky. Za konceptem Mušlárny stojí dva velice důležití muži – Marek Novotný, který s vizí gastroklubu přišel, a šéfkuchař Roman Loubal, který mu jeho vizi splnil. S oběma jsme se sešli, abychom nahlédli pod pokličku tohoto nápaditého místa.
Zrození myšlenky: Od Nezvalovy Archy k Mušlárně
Koncept Mušlárny nebyl hned od začátku jasně definován. Vznikl z touhy vytvořit něco unikátního, co v Olomouci chybělo. „Projekt Mušlárna – monotematický gastroklub byl v hlavě už od začátku projektu Nezvalovy Archy,“ popisuje Marek Novotný. Nezvalova Archa je inovativní samoobslužný hotel, kde se umění kloubí s architekturou, a nenajdete zde žádnou restauraci, pouze samoobslužnou kuchyň, ve které se může stát šéfkuchařem úplně každý. „Říkáme, pokud si klient chce zajít na drahou večeři, může si ji sám udělat. V Nezvalově Arše k tomu najde vše potřebné. Jednoduše buďte sami sobě kuchařem i číšníkem,“ vysvětluje Marek.
Foto: Lukáš Navara
Myšlenka Mušlárny vznikla z touhy o vytvoření místa, kde by se setkávali lidé se zájmem o gastronomii a gastroturistiku, především pak o mořské plody. O zhmotnění této vize se postaral Roman Loubal, kuchař s vášní pro středomořskou kuchyni, kterého to k vaření táhlo už od dětství. „Odmalička jsem pobíhal okolo plotny s vařečkou. Potom jsem kuchaře vystudoval a po škole jsem začal vařit v normální restauraci. To mě ale úplně nenaplňovalo, a proto jsem začal hledat způsoby, jak zvyšovat standardy své kuchyně. Jezdil jsem po různých stážích a učil se mnoha novým věcem,“ říká Loubal.
Slávky: Hvězdy na talíři
Středobodem Mušlárny jsou slávky – malé mušle, které jsou na jídelním lístku ve dvou variantách. První je tradiční belgicko-francouzská verze na bílém víně, česneku a řapíkatém celeru, druhá verze se mění podle sezóny. Roman Loubal dodává: „Zkoušeli jsme také slávky na dýňovém kari, s modrým sýrem nebo s chorizem a olivami. Není ingredience, co by dělala slávky lepšími. Každá chuť je jedinečná a originální.“
Dodavatelé slávek jsou pečlivě vybíráni s důrazem na kvalitu a čerstvost. „Aktuálně odebíráme jen z Dánska, kde jsou největší a chuťově nejkvalitnější pěstírny. Na chuti slávky totiž hodně záleží. Zprvu jsme testovali z devíti dodavatelů, skončili jsme u dvou a teď primárně tedy u jednoho,“ upřesňuje Marek Novotný.
Kuchařský tým také pečlivě kontroluje každý krok přípravy, od očištění až po vaření, aby zajistil, že se na talíř dostanou jen ty nejlepší kusy. „Každá slávka mi během čištění projde pod rukama a každou pečlivě kontroluji. Žádná nesmí být prasklá či otevřená, tyhle slávky způsobují největší otravy,“ zdůrazňuje šéfkuchař.
Foto: Lukáš Navara
Exkluzivní zážitek pro náročné
Mušlárna se vymezuje svou exkluzivitou – otevřená je jen pár dní v roce a nabízí v každém termínu pouze 40 porcí. Je to místo, kam se lidé vrací, třeba i několikrát do roka, aby ochutnali nové kombinace předkrmů a dezertů, které doplňují stálý hlavní chod. „Máme tu třeba dva bratry, kteří nás navštěvují pokaždé, když se změní menu,“ podotýká Roman.
Tento koncept přitahuje zcestovalé gurmány nejen z Olomouce, ale i z dalších měst. „Jezdí sem lidé z Brna, Prahy, Ostravy, Zlína a ze spousty dalších měst. Dostali jsme dokonce lepší ohodnocení než někde ve Francii,“ říká hrdě. Navíc zážitek v Mušlárně není jen o jídle. Je to o celkovém prožitku, kdy Roman Loubal prochází mezi hosty, sdílí s nimi své zkušenosti, odpovídá na otázky a naslouchá hostům. „Nejvíce mě nabíjí právě lidé a to, když vidím, jak si ten zážitek užívají. Slávky se tradičně jí rukama, nikoli příborem, a úplně největší potěšení mám, když lidé vypijí vývar ze slávek přímo z hrnce, bez použití lžíce,“ dodává s úsměvem.
„Ačkoliv máme termíny předem naplánované, jsme schopni se individuálně domluvit a přidat nějaké termíny navíc, třeba pro firemní večírky,“ poznamenal Marek. „Někdy k nám přijdou i páry, kde jeden z nich slávky nejí, pokud nám to dají předem vědět, jsme schopni připravit jako hlavní chod rybí specialitu místo slávek,“ dodává Roman.
Plány do Budoucna
Ačkoliv Mušlárna zůstává věrná svým slávkám, Marek Novotný nevylučuje další rozvoj. „Přemýšleli jsme třeba o Dnu otevřených ústřic, ke kterému se chceme postupně dopracovat,“ odhaluje Marek sebejistě plány do budoucna. Mušlárna není jen o jídle, je to o zážitku, který se vryje do paměti. Ať už si návštěvník odnese domů vzpomínku na delikátní slávky, nebo na ten moment, kdy si z hrnce přiloží ke rtům poslední kapky lahodného vývaru, jedno je jisté – Mušlárna se stane místem, kam se budete chtít vracet
--
Mušlárna mimo jiné nabízí exkluzivní pozlacené vouchery, které můžete darovat někomu jako dárek. K zakoupení jsou na recepci smarthotelu Nezvalovy Archy a pro někoho může být lákavý nejen jejich design, ale i cena, která je nižší než na internetu. A pokud si chcete svůj zážitek v Mušlárně zarezervovat, můžete to udělat prostřednictvím webových stránek.