RECEPT: Extra špenátový quiche s rajčaty a kozím sýrem

Jistě to znáte: přes pracovní týden má každý z nás práce nad hlavu, je zavalen kupou starostí a na pořádné jídlo nezbývá mnoho času. Vy se však již nemusíte odbývat chlebem s máslem a šunkou. Máme pro vás tip na jednoduchý pokrm, u jehož přípravy nestrávíte půlku dne a své chuťové pohárky ním jen potěšíte. Seznamte se, slaný quiche.

Nel Foberová

Tento koláč, který původně pochází z Německa, dnes neodmyslitelně patří do stálic tradiční francouzské kuchyně. Jedná se o pokrm, který je tvořen křehkým máslovým korpusem, doplněn o spoustu sezonní zeleniny a tradičně je pokrytý smetanovo-vaječnou peřinkou. Mezi světově nejznámější jednoznačně patří sýrovo-slaninový quiche lorraine.

My se však nechali inspirovat Pepkem námořníkem a vsadili na zelenou sílu špenátu. Dopřejte i vy svému tělu pořádný doušek vitality!

Suroviny na korpus:

  • 165 g pohankové mouly
  • ½ čl himalájské soli
  • 100 g kokosového másla nebo oleje
  • 7 pl ledově vychlazené vody

Špenátová náplň:

  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • 100 ml kokosové nebo mandlové smetany
  • 2 bio vejce (pro vegany 2 pl lžíce hrašky romíchané v trošce vody)
  • 100 g kozího sýru (či veganskou náhradu sýru např. Violife)
  • uzené tofu
  • hrst oválných cherry rajčat
  • červená cibule
  • 1 pl sezamového oleje
  • sůl, kmín, česnek

Do mísy nasypte pohankovou mouku a k ní přidejte sůl. Vařečkou důkladně promíchejte. Po částech přidávejte kokosové máslo nebo kokosový olej, který jemně zapracujte. Nakonec přilévejte po lžících ledovou vodu a pečlivě vypracujte pružné a nelepivé těsto. To nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici.

Mezitím si na sezamovém oleji jemně opražte cibuli, přihoďte opraný a očištěný špenát a krátce poduste. Podlijte trochou vody.  V kokosové smetaně rozmíchejte důkladně vajíčka (nebo hraškovou směs) a nalijte směs ke špenátu.

Nyní si rozválejte těsto. Formu na koláč vystelte pečícím papírem.  Přeneste těsto do formy a opatrně namačkejte, důkladně zarovnejte okraje. Dno koláče hustě propíchejte vidličkou. Špenátovou směs nalijte na korpus, posypejte strouhaným tofu, kousky sýru a dozdobte plátky cherry rajčat.

Pečte při 200 °C, zhruba 25 minut, dozlatova.

A teď už nezbývá nic jiného, než si vychutnat dobré jídlo a zkuste to hezky po francouzsku!

#jídlo #oběd #quiche #recepty

reklama

esmedia - vývoj a marketing
Další články