"Kdybych měl vybrat nejoblíbenější recept, byly by to Masarykovy suchárky. Vždycky když je dělám, přemýšlím, jestli si na nich opravdu náš pan prezident mohl pochutnávat a jestli by mu právě ty moje chutnaly. Mně tedy chutnají moc," říká s úsměvem šéfkuchař Roman Paulus, jehož kuchařské dovednosti můžeme oceňovat v Bistru Paulus v Envelopa Office Center. A právě Roman Paulus se s námi o recept na toto oblíbené cukroví podělil.
RECEPT NA MASARYKOVY SUCHÁRKY
Co budete potřebovat?
Na těsto
300 g hladké mouky
170 g lískových ořechů
100 g moučkového cukru
1 × žloutek
200 g másla
Na obalení
100 g moučkového cukru
1 × vanilkový cukr
Jak budete postupovat?
Ořechy namočíme na 1 hodinu do studené vody a následně scedíme a nahrubo nakrájíme.
Smícháme je s moukou, cukrem, žloutkem, změklým máslem a v kuchyňském robotu s hákem vypracujeme kompaktní těsto. Z hotové hmoty vyválíme asi 2–3 cm tlusté válečky, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici přes noc zatuhnout.
Druhý den sundáme fólii a krájíme 1–2 cm silná kolečka, která vyskládáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C na program horkovzduch 8–10 minut dozlatova.
Upečené cukroví ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Suchárky skladujeme v uzavřené dóze na suchém a chladném místě, kde vydrží až několik týdnů.
Ať se vám podaří!
Pokud vás zajímá více receptů (nejen na vánoční cukroví) Romana Pauluse, sledujte jeho instagramový profil.
FOTO: archiv Romana Pauluse