Talenti z gastronomie: Barbora Svozilová

Tento článek je pátým z rubriky o gastronomických talentech. O lidech působících v olomoucké gastronomii, kteří jsou obdařeni neobyčejným nadáním. O těch, kteří jsou hodiny a hodiny zavřeni v kuchyních, aby na talíři vytvořili nezapomenutelný zážitek. O těch, o kterých se tolik nemluví a možná by se mělo.

Veronika Jínová

Když se řekne Barbora Svozilová, ihned se mi vybaví její mohutný a vždy perfektní dort. Ve svých devatenácti letech tvoří neuvěřitelná a chutná díla, za které by se nemuseli stydět i ti nejlepší cukráři.

V současné době je Barča, rodilá olomoučačka, studentkou prvního ročníku Arts Managementu na Vysoké škole ekonomické v Praze. Říká, že její zaměření není finální, pořád se rozhoduje a tak trochu hledá svou budoucnost. Proto se mimo školu začíná poohlížet po práci v gastronomii. „Velmi se mi líbí relativně nový gastro projekt Etapa od dvou pražských blogerů PG Foodies. Dělají od každého trošku, je zajímavý a originální. Dokážu si představit pracovat v takovém bistru, i třeba jen dočasně,“ nadšeně popisuje Bára.

Pojďme vás s Barborou ještě trochu víc seznámit. Bára peče jako bůh, její sladkosti jsou jedny z nejlepších, co se mi podařilo ochutnat. K vaření a pečení ji dovedla prý její prababička. S její pomocí v deseti letech upekla svůj první jahodový koláč. „Maminka mě tehdy tak chválila, všem říkala, že i ten korpus jsem upekla sama! (smích),“ dodává Barbora, když vzpomíná na svá dětská léta.

I když se její kariéra v gastronomii prozatím formuje, působila v olomouckém Theresian hotelu nebo jako cukrářka v kavárně KAFE JAK LUSK. „Když jsem nastoupila do „Lusku“, byla jsem překvapená, jakou volnost v pečení mi dali. Žádná přísná pravidla, jednoduše mi důvěřovali. Tato zkušenost mi dodala odvahu v pečení pokračovat. Za to děkuji především Marušce, která mě přijímala,“ s úsměvem popisuje Bára.

V současné době svépomocí hledá svůj pekařský rukopis. V dortech a sladkostech od Báry určitě nehledejte těžké máslové krémy ani fondány. Naopak objevíte jemnost a preciznost mohutných dortů s originálním designem, vše s nádechem její oblíbené francouzské cukrařiny. Obdivuhodné je, že sama zvládne vytvořit sladký bar i pro několik desítek lidí. „Aktuálně a především od mých známých dostávám zakázky na pečení svatebních dortů či mnoha druhů dezertů na různé události. Vzhled dortů se snažím přizpůsobit požadavkům klienta, baví mě ale nedbalá dokonalost nebo poměrně nový trend černých krémů.“

Při rozhovoru s Bárou jsme se dostaly k jejímu předchozímu studijnímu životu. Ukázala mi její velmi originální návrhy maturitní práce. Podařilo se jí spojit výtvarné umění a cukrařinu - dort se tak stal samostatným uměleckým dílem „Plánovala jsem maturovat z výtvarky. Za učitelem jsem přišla s nápadem, zda nemůžu pracovat na designu dortů. A ono to klaplo. Návrhy byly tři – jeden jako katedrální vitráž, druhý černý s nápadným pojetím čokolády a poslední s lesklým mramorováním.“

Bára mi prozradila, že jejím snem je věnovat se jídlu. Aby se ze současného koníčku stalo něco víc a třeba si v budoucnu otevřela svůj vlastní podnik nebo odcestovala na stáž do zahraničí. Prozatím můžete Barčino umění sledovat buď na Instagramu, Facebooku nebo jejím osobním blogu Baja's Kitchen Diary. Restaurace a kavárny pozor, tento talent je aktuálně k dispozici!

#gastronomie #osobnost #osobnosti #talenti z gastronomie

reklama

Další články