Vypečenej Chomout & Michaela Švarcová

Když se řekne „Chomout“, většině Olomoučanů se okamžitě vybaví zlatavá barva sladového moku z Chomoutova. Proč je ale „vypečenej“? To jsme jeli zjistit do hostince Chomout za Michaelou Švarcovou...

Zuzana Zbořilová

V Chomoutu se rozhodně nenacházíme poprvé – pivo z místního minipivovaru je jedno z našich nejoblíbenějších – obzvláště tmavé pivo „Švarc“. A právě z něj vznikl jednoho krásného dne dort. Jak k tomu ale došlo? „První myšlenka na pivní dort vznikla v souvislosti s hostincem, který jsme před pěti lety otevřeli spolu s pivovarem. Dezerty a dorty jsme sice vyráběli i předtím, pro naši kavárnu Jazz Fresh Café, ale s otevřením hostince přišel další impuls. I tady jsme chtěli prodávat něco sladkého, protože sem jezdí hodně lidí na kávičky, rodiny s dětmi, na nedělní obědy. Ale chtěli jsme zákazníkům nabídnout něco jiného než v kavárně. Zároveň jsme chtěli udržet koncept – tedy aby se hlavní a nejdůležitější surovina pivovaru odrážela i ve všem ostatním,“ vysvětluje Michaela Švarcová, spolumajitelka hostince Chomout.

Pivní „suroviny“ v hostinci hojně používají do všeho možného – např. na stripsy, které jsou obaleny ve sladové strouhance: „Zjistili jsme, že s použitím rozemletého sladu ve strouhance je chuť opravdu výborná – tak proč to nevyužít? Slad je navíc ideální i díky tomu, že se při vaření nemusí přidávat řepný cukr. Využije se totiž přírodní cukr ze sladu,“ doplňuje Jaroslav Švarc.

Vznik Švarcina

Když se přídavky surovin, které se používají při výrobě piva (jako je právě slad a chmel), začaly úspěšně využívat i v hostinské kuchyni, byly pivní sladkosti už na spadnutí. Prvním vydařeným exemplářem se stal Švarcin – dort z černého piva Švarc. Možná vás napadne, že takový dort z piva musí být zákonitě hořký – ale není tomu tak. Způsobem zpracování z něj veškerá hořkost doslova „vyleze“ ven – a také se do něj přirozeně přidává cukr, 70% čokoláda, kakao a máslo. „Je to 100% sladký dort, ale pivo v něm cítit budete.“ Milovníky piva musíme ovšem zklamat – nezůstane v něm ani jedno procento alkoholu: „Dort se asi 40 minut peče, takže tam je veškerej alkohol vypečenej... proto ,Vypečenej Chomout,“ směje se Michaela Švarcová.

S jakými nápoji by se měl takový pivní dort párovat? Měl by se správně zapíjet pivem? „Funguje to skvěle dohromady, třeba zrovna právě s černým pivem Švarc. Stejně dobře si ale Švarcina vychutnáte i s kávou. Je to zajímavé, jak se chutě navzájem podpoří – a pivem se následně upraví i trávení sladkého dortu.“ A my potvrzujeme, že tato zvláštní kombinace nás moc baví!

Nejen pivo

Švarcin ovšem nezůstal dlouho sám. Již nyní vyrábějí spolupracovníci této nové pekárny další nápadité produkty. Vrzlej Zrzek je ze světlého piva „up ale“ s mletými mandlemi a přídavkem zázvoru. Bulky na hamburgery (těch se totiž v hostinci Chomout sní opravdu hodně) sice nejsou typickým cukrářským výrobkem, zato je zde pečou s přídavkem sladu. „Děláme z něj i glazé na žebra a další masové pokrmy, pečeme pivní preclíky,“ vyjmenovává Michaela Švarcová a dodává, že pekárna připravuje i široký sortiment produktů, které s přídavkem piva nebudou. „V nabídce máme i další běžné cukrářské výrobky a low carb dezerty, protože ne každý holduje pivu. Upečeme zkrátka cokoli,  co nám chutná a co se dobře prodává.“

Vypečenej Chomout vám dodá dobroty i na rauty a zajistí kompletní catering – oblíbené jsou např. čokoládové minipěny, panna cotty, dezerty Pavlova, profiterolky, dezerty z odpalovaného těsta...

Výkladní skříň

„Ze začátku jsme dorty připravovali jen přátelům na narozeniny, ale postupně se lidé ozývali a dorty poptávali. To bylo pro nás znamením, že se pivním dortům máme věnovat,“ říká Michaela Švarcová. Aktuálně jede Vypečenej Chomout ve zkušebním provozu – tým pracuje na nových nápadech a vylaďuje receptury. Brzy najdete v hostinci Chomout jednu lednici, která bude fungovat jako výkladní skříň s produkty Vypečenýho Chomoutu. Vystavené celé dorty a další sortiment si hosté budou moci zakoupit jako v klasické cukrárně. Kromě běžných zákazníků však bude pekárna péct i pro odběratele z řad gastronomie (cukrárny, kavárny, bistra či restaurace) a bude rozvážet zhruba do 20 kilometrů.

Zmrzlinové léto

„Loni v létě jsme si začali vyrábět své domácí nanuky a byl o ně obrovský zájem. Teď budeme zkoušet nanuky slazené sladinou. U zmrzliny jsme to vyzkoušeli a dopadlo to na jedničku! Takže v létě se můžete těšit na pivní zmrzlé novinky. Spokojená bude celá rodina: tatínek si dá ležáka, maminka si dá Pšenku a dítě si dá pivní nanuk.“ Zmrzlina bude k dostání ve dvou verzích  v návaznosti na způsobu zpracování. V jednom se pivo převaří, a tím vznikne nealkoholická verze, v tom druhém se pak vařit nemusí a trochu alkoholu si zachová. Ale z jednoho kopečku zmrzliny se asi hned tak neopijete.

Vypečenej Chomout v Chomoutu

Za posledních pět let, kdy manželé Švarcovi provozují hostinec Chomout, už nasbírali mnohé zkušenosti s přípravou rautů, oslav i svateb. Koneckonců samotný hostinec Chomout je ideálním místem pro svatební oslavu. „Za ty roky už víme, co dobře funguje na rautových stolech a připravujeme v podstatě všechno, co nám chutná. Všechny produkty u nás procházejí přísnou porotou – když se upeče něco nového, všichni zaměstnanci mají velkou radost a chtějí ochutnat. Z pivovaru jsme zvyklí na senzorické ochutnávky a kolektivní degustace nového piva i pokrmů, takže se to snadno aplikovalo na dorty,“ říká se smíchem Jaroslav Švarc.

Bez obalů, ale s chutí

„Snažíme se jít cestou co největší bezobalovosti – třídíme odpad, na dorty máme speciální plastové vratné boxy,“ popisuje Michaela Švarcová. Pokud je to jen trochu možné, vybírají si místní dodavatele – úzkou spolupráci má Vypečenej Chomout např. se Zlatou farmou ze Štětovic, která dodává lahodné tvarohy a smetany. Výrobky ze Zlaté farmy můžete koneckonců ochutnat i v hostinci Chomout, kde nabízejí v jídelníčku různé grilované sýry – ať už se salátem či jako burger.

Jedna z nejdůležitějších surovin pekárny Vypečenej Chomout je ovšem mouka: „Naše produkty nepečeme s běžnou moukou, kterou seženete v obchodě, ale používáme na ně mouky profesionální, u kterých si vybíráme konkrétní odrůdu. Hlídáme si poměr lepku, proteinu a dalších důležitých vlastností mouky, aby nám recepty výborně fungovaly. Snažíme se jít směrem, jakým se peče ve světě.“

Pokud se vám tedy líbí zajímavá forma zpracování, neholdujete zbytečně přezdobeným produktům a jdete za autentickou chutí z poctivých surovin, „Vypečenej Chomout“ bude přesně pro vás!

Vypečenej Chomout

Vypečenej Chomout je novým počinem manželů Švarcových z hostince Chomout z Chomoutova. Nově nabízí (nejen) pivní dorty a cukrářské výrobky, ale také pečení na zakázku a hamburgerové bulky sypané sladem. Po domluvě lze také veškerý sortiment dodat formou cateringu v podobě minidezertů. Objednat si můžete i slaný catering.
Více informací najdete na vypecenejchomout.cz

 

#interview #rozhovor #chomout #vypečenej chomout #chomoutov #jaroslav švarc #pekárna #dort #michaela švarcová

reklama

Golf Resort Olomouc
Další články