[OL]4you na

Šumperská Pikola: Místo, kde kávu připravují stylově

Ke každé siestě patří neodmyslitelně káva. Uvařit však tento nápoj správně je kumšt hodný mistrů. My z redakce jsme nasadili toulavé boty a rozhodli jsme se pro vás vyzpovídat majitele jedné z předních kaváren na Šumpersku, Jiřího Giesla.

Stojíme v samém srdci historického města Šumperk. Procházíme klikatými uličkami a pomalu se dostáváme až na vrchol naší cesty. Tam se tyčí nenápadný dům s dřevěnými okenicemi. Už z dálky nás vítá omamná vůně pražených kávových zrn. Maličká rodinná kavárna, která vás na první dobrou dostane svým jedinečným designem.

Jak to všechno začalo a zrodila se Pikola

V domě, ve kterém se Pikola nachází, se ve správnou dobu uvolnily nebytové prostory, které by bylo hřích nevyužít. Naštěstí se iniciativy chopili manželé Gieslovi a rozhodli se jednat. Protože jsou oba velmi akční a kreativní, zanedlouho zdobil dům vývěsní štít a zavoněl první šálek kávy. Na svém úplném začátku měli jeden kávovar, k tomu pár židlí a ještě méně peněz. Co této optimistické dvojici nechybělo, bylo obrovské nadšení a spousta neotřelých nápadů. Prvotní nápad byl vytvořit malé útulné útočiště, kde se lidé budou cítit dobře. Postupem času, po prvním úspěšném roce fungování rozšířili kavárnu o další místnost. Momentálně se tam nachází tzv. brew bar s velkým stolem, vhodný pro pracovní schůzky nebo meetingy. „Paradoxně začátek byl poměrně jednoduchý, když to srovnám se současností, kdy se všemu musíme věnovat daleko víc a důsledněji. V Šumperku v podstatě nebyla jediná kavárna nebo cukrárna, která by nabízela jiný sortiment než kolu, velký preso a umělý větrníky,“ vzpomíná hned ze startu usměvavý majitel Jirka Giesl.

Ve svých začátcích měli v kavárně pouze dvanáct míst k sezení pro hosty. Druhý měsíc už kavárna takřka praskala ve švech. Postupně tedy rozšiřovali prostory. Denně vítají příliv nových návštěvníků, kteří přicházejí s nesmělým očekáváním a odcházejí s úsměvem na rtech. „Každý den k nám chodí lidé s tím, že jsou u nás poprvé, že o nás nevěděli. Nejsme tu ani dva roky, takže je to celkem pochopitelné.“

A proč zrovna Pikola? Prostor, který pracovití majitelé měli k dispozici, činil pouze 6x6 metrů. Hledali tedy vhodný výraz, který by byl snadno zapamatovatelný a přitom výstižný. „Chtěli jsme krátký jednoduchý název, který půjde dobře zapamatovat. Hodně lidí však název komolí na Pikolo. Ale prostě před pikolou za pikolou nikdo nesmí stát, všichni musí dovnitř!“

Čas na kus řeči a domácí koláč

Nabídka je více než lákavá, posuďte sami. Své chuťové smysly můžete velmi snadno polaskat fair trade kávou z pražírny Mamacoffee, netradičním výběrem limonád nebo kvalitních čajů. Nesmíme zapomenout také na denní nálož skvělých domácích dezertů. Momentálně je do chodu kavárny zapojena celá rodina. Samozřejmě není vždy snadné skloubit rodinný život s tím pracovním. V tomto případě se však ukazuje, že výjimka potvrzuje pravidlo. Celá rodina Gieslových funguje jako ozubená kolečka v hodinách, každý má rozdané své karty a ví, jak s nimi hrát. „Já se starám o celkový chod a taky mě hrozně baví stát za kávovarem, takže se snažím být v kavárně dost často. Máma peče a táta mi pomáhá s nákupy a s nedělním brunchem,“ vysvětluje Jirka.

Za naprostý evergreen zákazníci shodně považují všechny možné druhy domácích limonád, výbornou filtrovanou kávu a tartaletky s čokoládou a slaným karamelem. „To je kombinace, pro kterou by naši štamgasti vraždili.“

Kouzlo spočívá v detailu a touze dělat věci jinak

Během našeho rozhovoru jsme si objednali šípkovou limonádu od výborné značky Pragomošt a k tomu karamelové košíčky. Při té příležitosti jsme pořádně prozkoumali prostor. Celá kavárna je vystylizovaná v jednoduchém čistém stylu. Hlavní prim hrají především vtipné a nápadité doplňky. Za zmínku rozhodně stojí unikátní křeslo ve tvaru kávového hrnku. 

Důležitý je také fakt, že součástí kavárny je obchůdek s ručně vyráběnými šperky, knihami z nakladatelství Baobab či sortiment kvalitních čokolád značky Ajala.

Ačkoliv jsou prostory Pikoly malé, pocity stísněnosti tu rozhodně nečekejte. Interiér působí moderně, svěže a vzdušně. O to více nás překvapilo, když nám Jirka prozradil, že na designu pracoval spolu se svým otcem. „Návrh jsem dělal sám a s realizací mi pomáhal táta. Vlastně je to takové co dům dal, s tím, že se pořád něco mění nebo doplňuje. Důležité jsou i výstavy, které pravidelně děláme, protože ty také dost ovlivňují interiér kavárny.“ A jaké konkrétní plány vidí majitelé s Pikolou do budoucna? „Udržet ji při chodu a nepolevit.“

Od samého počátku svého fungování chtěli nabídnout lidem kvalitu v netradičním obale, což se jim, dle našeho názoru, velmi daří. Kromě vedení kavárny se také aktivně zapojují do příprav šumperských akcí. 

Při takových chvílích vyráží do terénu s pojízdným vozíkem plným lahodných dezertů, kávy a jiného občerstvení. Potkat je můžete například na podzimních akcích: Sousedská žranice, Food festival, Pecha Kucha night či na Dnech architektury. Tak si je nenechte ujít, protože my tam rozhodně chybět nebudeme!

Pikola

Kavárnu Pikola najdete v Šumperku na ulici Polská 3. V pracovní dny mají otevřeno od úterý do pátku od 8.00 do 19.00 hodin, o víkendech od 9.00 do 19.00 hodin. V neděli doporučujeme ochutnat vynikající brunch! Více info najdete na Facebooku Pikola.

reklama